Nestanak Mateja Periša: Glasina o "Španskoj kući" i misterija 'ljubičastog' snimka

1
Radiosarajevo.ba
Nestanak Mateja Periša: Glasina o "Španskoj kući" i misterija 'ljubičastog' snimka
Foto: Index.hr/Blic.rs / Gdje je nestao Matej Periš?

Šesti dan zaredom traje intenzivna potraga za nestalim Matejem Perišom u Beogradu.

Jučer se o nestanku oglasio i MUP Srbije. Rekli su da su u potragu od jučer uključeni i ronioci Žandarmerije Ministarstva unutarnjih poslova. Osim njih, i spasioci iz Mreže za opasnost Srbije već danima tragaju za njim. U pretraživanju Save i Dunava i obala dviju rijeka policija koristi i patrolne čamce.

Nestanak Mateja Periša prijavljen je beogradskoj policiji 31. decembra nakon što je sa šestoricom prijatelja došao na doček Nove godine u Beograd. Posljednji put je viđen u noćnom klubu Gotik, dok se u beogradskim tabloidima pojavilo nekoliko snimki nadzornih kamera na kojima je, kako je rekao i njegov otac, Matej.

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Jučer se pojavio cijeli niz priča koje su neprovjerene te neutemeljene.

Dobar dio priča koje su prenosili neki mediji odnosi se na poznanike iz Splita, s fakulteta ili ljude koji su bili u klubu tu večer, ali ne u društvu s Matejem. Srpski tabloidi su bez konkretnih dokaza spekulirali o raznim opijatima i slično.

Večernje novosti u printanom izdanju tvrde kako su nadzorne kamere s obližnjeg ugostiteljskog objekta zabilježile Matejev "bijeg" kroz Travničku ulicu pa potom skretanje u Ulicu Braće Krsmanović te ulazak u Špansku kuću (tzv. Savamala), koja je devastirani, napušteni objekt u smjeru od kluba Gotik prema restoranu Savanova, gdje je snimljen kako se spušta prema rijeci.

Kako tvrdi taj list, sat vremena kasnije Matej je snimljen kako izlazi iz ovog ruiniranog zdanja i kreće ka Promenadi u sklopu Beograda na vodi, gdje se nalazi spomenuti restoran Savanova.

Sve su ovo još uvijek neprovjerene informacije.

Snimke na koje se pozivaju Večernje novosti nisu objavljene.

Kako javlja novinar Indexa u Beogradu, tačno preko puta Španske kuće, o kojoj su se proširile glasine, nalaze se dvije kamere.

Radi se o javnim kamerama grada Beograda.

Ako je Matej zaista bio u Španskoj kući, preko tih kamera bi se jasno moglo pratiti kretanje Mateja.

Misterija ljubičastog snimka

Od svih snimaka sa nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi Matej Periš, mladi Splićanin za kojim se traga još od petka, sigurno je najjeziviji onaj prepoznatljiv po karakterističnom ljubičastom odsjaju svjetla na površini Save.

Na tom snimku se vidi neidentifikovana osoba kako pliva Savom, za koju neki vjeruju da se radi o nestalom Perišu, podsjeća Blic.

!  / Otkriven novi detalj: Prijatelji Mateja Periša dali pogrešnu informaciju

Jasno je zašto se od ovog snimka ledi krv u žilama i kakve bi bile posljedice.

Ako je na njemu zaista Periš, u šta, pak, mnogi izražavaju sumnju ili čak otvoreno negiraju, poput Matejevog oca Nenada, šanse za pronalazak mladog Splićanina živog i zdravog bile bi svedene na apsolutni minimum.

"U ovo doba godine kad upadnete u reku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovek je verovatno bio topao pre - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Stipe Božić, poznati alpinista koji je učestvovao u brojnim akcijama potrage i spasavanja nestalih.

Ali, da li je na snimku uopšte nestali Matej? I kada je snimak nastao i gdje? Da li ga je zabilježila nadzorna kamera ili je, kako neki spekuliraju, snimljen ljudskom rukom? I ko ga je onda snimio? Blic odgovara na brojna pitanja koja su se pojavila posle njegovog objavljivanja u ponedeljak predveče.

Ko je plivač

Zbog lošeg kvaliteta snimka teško je zakleti se da je na snimku uopšte osoba koja pliva, a kamoli Matej Periš. Zbog igre svetlosti i shenki moglo bi se ispostaviti čak i da se ne radi o čovjeku, već o nečemu drugom što iz daljine i u mraku podseća na pokrete plivača.

Iako se u hrvatskim medijima prvo pojavila informacija da je Nenad Periš, otac nestalog mladića, potvrdio da je na svim snimcima prepoznao svog sina, on je kasnije to kategorički demantovao.

"Nije na svim snimcima koji su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on dovode se u vezu i neki koje nemaju nikakve veze s Matejem. Ja za snimak na kojem neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njoj Matej", kazao je Nenad Periš u ponedjeljak uveče posle objavljivanja snimaka.

Gdje je snimak nastao

Na ovom jezivom zapisu primjetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može videti upravo na reci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave.

Ljubičasti odsjaj na rijeci u Beogradu - undefined

Foto: Blic.rs: Ljubičasti odsjaj na rijeci u Beogradu

Stapanje crvene i plave svjetlosti s mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primjetan sa Savske promenade - baš u okolini mjesta gde je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta ka rijeci.

Kad je snimak nastao

Mnogi ovde griješe, baš kao što griješe i u datiranju nestanka Mateja Periša poslije izlaska iz kluba Gotik u Beton hali.

Periš, naime, nije nestao u novogodišnjoj noći. On jeste formalno-pravno nestao 31. decembra, ali ne na dočeku Nove godine, već prilikom izlaska prethodne večeri, 30. decembra.

Te noći, 30. decembra, Matej je sdrugarima otišao u provod u Gotik, da bi nestao poslije ponoći, oko 2.30 sati ujutru, 31. decembra.

Tako da ako je na "ljubičastom" snimku plivač zaista Periš, to svakako nije snimljeno tokom proslave Nove godine između 31. decembra i 1. januara, već noć ranije. Ako na snimku nije Periš, onda je svejedno kada je snimak nastao. Nenad Periš je, poslije objavljivanja ovog snimka, za hrvatski portal Index rekao da uopšte ne vjeruje da je to snimak od kobne noći.

"Ja sam se interesovao jer me zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je 5 stepeni. Ja sam vaterpolista, celi život sam u vodi, i nema šanse da tako plivate na temperaturi od 5 stepeni ni u ronilačkom odijelu, a kamoli bez", kazao je Periš.

Ko je ovo snimio

Za razliku od svih ostalih snimaka za koje se vjeruje da je na njima Matej Periš, a koje su očigledno načinile nadzorne kamere, "ljubičasti" snimak je mnogo sumnjiviji i drugačiji. Prije svega, ne vidi se tačno vrijeme kada je nastao, što se najčešće vidi na snimcima nadzornih kamera. Zatim, svi ostali snimci su očigledno statični, dok ovaj kao da je sniman iz ruke, jer se kadar pomjera i zumira plivača.

Najbezazlenije objašnjenje bi bilo da je neko mobilnim telefonom snimio emitovanje "ljubičastog" snimka plivača na ekranu računarskog monitora, zbog čega kadar "šeta". Ipak, ne može se isključiti ni teorija da je neko baš u tom kobnom trenutku bio na licu mjesta i svojom rukom snimao osobu u ledenoj Savi.

Ako je to tačno, ko je onda "kamerman" koji je snimio plivača?! A ako na snimku plivač uopšte nije Periš, zašto je taj materijal podmetnut uz ostale, koji djeluju vjerodostojno?

Mnogo pitanja na koje bi odgovor mogli da daju dani pred nama i policijska potraga koja je u toku.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavijesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije