Neidentificirani objekt plutao Jadranom pa nestao, niko ne zna čiji je

2
Radiosarajevo.ba
Neidentificirani objekt plutao Jadranom pa nestao, niko ne zna čiji je
Foto: Morski.hr / Niko ne zna o čemu je riječ?

Neobičan objekt ovih je dana plutao Kvarnerom, a možda najzanimljiviji dio ove priče je što niko ne zna o čemu je riječ, niti ko ga je napravio.

Radi se o dva improvizirana crna plovka između kojih stoje dva uspravna plava cilindra. Podsjeća na mjerni instrument, no na njemu nema nikakvih oznaka.

Fotografije misterioznog objekta poslao je čitatelj portala Morski.hr uz poruku "Pozdrav, ovaj plovni objekt je viđen u Kvarneru (od Rt. Marlera 8nm u smjeru Martinšćica) interesira me imate li objašnjenje o kakvom objektu se radi?" te neke detalje, "Dužina objekta je oko 2,5 m, širina 2 m i visina oko 2,5 m, dakle objekt je dosta velik i pluta slobodno bez ikakvih oznaka. Konstrukcija je od inoxa" opisao je čitatelj.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Morski.hr potvrdio je kako je svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom Kvarnera oglašen SECURITE, signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje, no ni oni nisu znali o čemu se radi, pa su upit proslijedili Oceanografskom zavodu u Splitu, kao i Hidrografskom institutu, ali obje su institucije rekle da uređaj nije njihov te da ga ne prepoznaju.

Upit su poslali i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a oni su im odgovorili sljedeće:

"Poštovani, vezano uz pitanje o neidentificiranome plutajućem objektu u sjevernom Jadranu, provjerom je utvrđeno kako objekt nije u upotrebi niti nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP – Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je ‘SECURITE’ poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. juna, s početkom u 17.30h do srijede, 15. juna 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16.30h.

Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen.

O poziciji objekta obaviještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove."

Ostaje nepoznato što se dogodilo s objektom i gdje je završio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije