Neobično otkriće u Jadranu: "Našli smo ovo da pluta kod Brača"

2
Radiosarajevo.ba
Neobično otkriće u Jadranu: "Našli smo ovo da pluta kod Brača"
Foto: Morski.hr / Neobična fotografija zaintrigirala maštu mnogih

Čitateljica portala Morski.hr se javila s upitom o neobičnoj vrsti koju je pronašla kako pluta morskom površinom kod Brača.

"Znate li možda o kojoj vrsti se radi?", upitala ih je, a oni su odgovorili.

Radi se naime o jajašcima kvrgavog volka.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Kvrgavi volak (Murex Hexaplex trunculus) vrsta je puža kojeg nalazimo duž cijele obale od najveće mora do 50 metara dubine.

Premda preferira čvrsta obrasla dna, čest je i na muljevitim supstratima. Vrlo je brojan u lukama i njihovoj neposrednoj blizini.

Iako je strvinar, kvrgavi volak je i lovac, a lovi na način da posebnim cjevastim organom tzv. radulom, uz pomoć sumporne kiseline, buši otvore u ljušturama drugih puževa i školjkaša da bi došao do mesnog dijela.

Ova vrsta se mrijesti u proljeće. Nakupina jajašaca izgledom podsjeća na spužvu svijetlo žute boje. Jaja volka obično pronalazimo na mulju i pjeskovitom dnu. Za vrijeme mrijesta na jednom mjestu se može naći i više desetaka puževa koji prilikom parenja formiraju loptastu nakupinu organizama, objasnili su iz Morski.hr.

Kvrgavi volak - undefined

Foto: Morski.hr: Kvrgavi volak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije