Neobično otkriće u Jadranu: "Našli smo ovo da pluta kod Brača"

2
Radiosarajevo.ba
Neobično otkriće u Jadranu: "Našli smo ovo da pluta kod Brača"
Foto: Morski.hr / Neobična fotografija zaintrigirala maštu mnogih

Čitateljica portala Morski.hr se javila s upitom o neobičnoj vrsti koju je pronašla kako pluta morskom površinom kod Brača.

"Znate li možda o kojoj vrsti se radi?", upitala ih je, a oni su odgovorili.

Radi se naime o jajašcima kvrgavog volka.

Kvrgavi volak (Murex Hexaplex trunculus) vrsta je puža kojeg nalazimo duž cijele obale od najveće mora do 50 metara dubine.

Premda preferira čvrsta obrasla dna, čest je i na muljevitim supstratima. Vrlo je brojan u lukama i njihovoj neposrednoj blizini.

Iako je strvinar, kvrgavi volak je i lovac, a lovi na način da posebnim cjevastim organom tzv. radulom, uz pomoć sumporne kiseline, buši otvore u ljušturama drugih puževa i školjkaša da bi došao do mesnog dijela.

Ova vrsta se mrijesti u proljeće. Nakupina jajašaca izgledom podsjeća na spužvu svijetlo žute boje. Jaja volka obično pronalazimo na mulju i pjeskovitom dnu. Za vrijeme mrijesta na jednom mjestu se može naći i više desetaka puževa koji prilikom parenja formiraju loptastu nakupinu organizama, objasnili su iz Morski.hr.

Kvrgavi volak - undefined

Foto: Morski.hr: Kvrgavi volak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije