Naučnik Đikić: Zašto je 20. januar važan u borbi s koronavirusom

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik Đikić: Zašto je 20. januar važan u borbi s koronavirusom
Foto: Screenshot / Ivan Đikić

Pandemija koronavirusa ne jenjava. Naprotiv, prijeti i trećim valom zaraze.

Nakon Pfizer-BioNTech vakcine, u EU je odobrena i Modernina vakcina, ali učinke još nećemo vidjeti.

O tome je govorio i hrvatski naučnik prof. dr. sc. Ivan Đikić, sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

On se u razgovoru za Večernji osvrnuo i na jedan datum do kojeg, kazao je, treba sačekati prije donošenja nekih odluka.

"Diljem zemalja EU očekuje se pogoršanje situacije s epidemijom tijekom siječnja, a vjeruje se i veljače, što se i vidi i po posljednjim brojevima povećanja novozaraženih kao i sve veći broj hospitaliziranih i umrlih u zemljama poput Irske, Češke, Velike Britanije, Njemačke, Italije i brojnih drugih.

Posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa koji mogu zatrpati i opteretiti zdravstveni sustav puno brže neko originalni sojevi na koje smo do sada navikli. To nam ukazuje na neophodnu dodatnu opreznost prije svega u uvođenju boljih tehnologija testiranja i detekcije sirenja virusa, te dodane podrške zdravstvenom sustavu.

Zbog ta dva faktora mnoge zemlje produžavaju i pooštravaju njihove epidemiološke mjere do kraja siječnja i potrebno je pažljivo pratiti sve promjene u lokalnim sredinama nakon čega će doći do evaluacije, rekao je nastavljajući kako je dobra vijest da se uz današnje odobrenje Moderna cjepiva uskoro se očekuje i primjena Oxford/Astra Zeneca cjepiva u EU", kazao je Đikić.

Istakao je pak da za januar i februar cijepljenje neće imati značajniji učinak na širenje pandemije i smrtnost jer je neophodno vakcinisati veći broj ljudi i oni će stvarati snažan imunitet tek pet do šest sedmica nakon početka cijepljenja.

Odgovorio je na pitanje o mogućnosti trećeg vala u Hrvatskoj, što bi se moglo odnositi i na BiH.

"U Hrvatskoj je izrazito teška situacija jer su naši građani među najpogođenijima od svih zemalja EU ovom teškom koronakrizom te dva strašna i tragična potresa. Posebno je težak ovaj zadnji potres koji je nanio ogromne ljudske gubitke i materijalne štete u Sisačko-Moslavackoj županiji te mobilizirao cijelu Hrvatsku na pomoć", rekao je Đikić.

Dodao je da su svi bili fokusirani na prioritete pomoći pa je danas teško znati kakva je realna situacija s širenjem koronavirusa.

"Vjerojatno je da se virus i dalje širi i da sadašnji brojevi ne predstavljaju realnu sliku. Stoga je najbolje pričekati s odlukama do 20. siječnja do kada bi trebali povećati broj testiranja te tek tada vidjeti prave trendove i donositi pravilne nove mjere ili popuštanje nekih mjera koje nisu potrebne. O tome je neophodno pravilno komunicirati prema građanima i gospodarstvenicima, te im dati i točne parametre koji se očekuju do 20. siječnja da bismo počeli s promjenama ili ukidanjem pojedinih mjera", poručio je Đikić.

O čemu je sve govorio, možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije