Šta se dešava u susjedstvu: Iz Savjeta izbačeno pet zdravstvenih stručnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u susjedstvu: Iz Savjeta izbačeno pet  zdravstvenih stručnjaka
Foto: Fena / Andrej Plenković

Hrvatsku javnostu prodrmala je sinoć informacija da je smijenjeno petero članova Znanstvenog savjeta vlade, tijela koje već mjesecima savjetuje vladu o borbi protiv epidemije koronavirusa. 

Iz Znanstvenog savjeta tako su izbačeni Petra Klepac, Igor Rudan, Branko Kolarić, Nenad Ban i Andreja Ambriović Ristov. Tom odlukom jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu ostao je HDZ-ovac Krunoslav Capak.

Iz savjeta su tako izbačeni mahom vrhunski naučnici, o čemu svjedoči i nekoliko crtica iz njihovih biografija, prenosi Index. 

Primjera radi, Petra Klepac doktorirala je na američkom MIT-ju, najboljem prirodoznanstvenom fakultetu na svijetu, a sad radi kao docentica u prestižnoj londonskoj Školi za higijenu i tropsku medicinu. Nenad Ban je jedan od najuglednijih hrvatskih naučnika u svijetu, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu, a hrvatskoj javnosti postao je poznat posebno po tome što mu je 2009. za malo izmakla Nobelova nagrada. Igor Rudan je doktor javnog zdravstva i genetske epidemiologije, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a i Svjetske banke te Fondacije Billa i Melinde Gates. 

Iz vlade su sinoć pokušali demantirati očito istinitu informaciju, pri čemu su je "demantijem" zapravo samo potvrdili. 

"Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članovi Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite", neslužbeno su poručili iz vlade Andreja Plenkovića.

Otkako je objavljena vijest o izbacivanju petero stručnjaka iz Savjeta, na društvenim mrežama, ali i preko televizijskih emisija, cijeli dan traju prepucavanja naučnika. 

Tako je ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić uputio otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da objasni kako je dopustio da u Znanstvenom savjetu za vladu sjede neki ljudi koji su, kako tvrdi, u potencijalnom sukobu interesa, dok je s druge strane iz savjeta izbacio više stručnjaka samo zato što se nisu u cijelosti slagali s načinom na koji vlada i Stožer upravljaju borbom protiv epidemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije