Nasilni svećenik nagrađen novom župom, a napadnuta časna sestra "potjerana"

0
Radiosarajevo.ba
Nasilni svećenik nagrađen novom župom, a napadnuta časna sestra "potjerana"
Foto: Zadarski list / Svećenik / Časna sestra

Prije godinu dana javnost je šokirao slučaj nasilnog župnika Sukošana i Debeljaka, don Domagoja Kelave koji je u alkoloiziranom stanju napao časnu sestru, a nakon desetak dana svoju komšinicu.

Danas, 2. maja, mnogi su šokirani epilogom toga nemilog događaja. Svećenik je dobio novi posao, a časna sestra je na kraju morala odseliti.

Podsjetimo, svećenik je ispred župnog ureda, u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući verbalno napao 70-godišnju časnu sestru, psujući je riječima "Jeb** ti mater", da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je časna pala na pod. Nakon toga se udaljio u župni ured, a časna sestra je zbog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke. Za to djelo dobio je deset dana zatvora.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Iako su svi očekivali da će to biti posljednji napad, nekloliko dana kasnije, svećenik opet napada, ovog puta 43-godišnju ženu, svoju komšinicu koja je zadobila lakše tjelesne povrede. Za drugi napad dobio je 17 dana zatvora, ali je nakon donošenja presude odslužio samo dva dana, s obzirom na to da je tokom postupka boravio u istražnom zatvoru.

Tokom navedenih događaja, Zadarska nadbiskupija je uputila izvinjenje žrtvama, pokrenula kanonski postupak protiv svećenika, zabranila mu održavanje misa, ispovijedanje te ga u konačnici udaljila sa župa. Međutim, mjere i zabrane su za nasilnog svećenika stvar prošlosti, piše Zadarski list.

Svećenik koji je napao časnu sestru pušten iz zatvora pa tukao drugu ženu

Svećenik koji je napao časnu sestru pušten iz zatvora pa tukao drugu ženu

Naime, u adresaru Zadarske nadbiskupije stoji kako je don Kelava dobio novi posao – imenovan je upraviteljem Župe Uznesenja BDM na otoku Ravi. Iz Nadbiskupije su potvrdili navedeno, ističući kako je Kelava upravitelj otočne župe već pet mjeseci.

"Od Božića 2022. godine, don Domagoj Kelava je upravitelj Župe Uznesenja BDM na Ravi", navodi se u saopćenju.

Užas u crkvi u Rožajama: Bošnjaci pomogli obnovu pravoslavne crkve, unutra prikazani kao ubice beba

Užas u crkvi u Rožajama: Bošnjaci pomogli obnovu pravoslavne crkve, unutra prikazani kao ubice beba

"Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak, navodi se u odgovoru Nadbiskupije te izražava izvinjenje žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni", dodaje se u saopćenju.

U crkvenim krugovima je poznato kako se svećenici na otoke šalju "po kazni", a vrijeme zadržavanja na istima ovisi o njihovom daljnjem djelovanju i ponašanju.

Prethodno je napadnuta časna sestra Aneta govorila kako će "istina osloboditi", a danas svjedoćimo kako je osuđeni svećenik premješten, dok je ona "protjerana" van granica Lijepe Naše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije