Papin egzorcist: Pogledajte snimak posljednjeg istjerivanja đavla koje je izveo Gabriele Amorth

2
Radiosarajevo.ba
Papin egzorcist: Pogledajte snimak posljednjeg istjerivanja đavla koje je izveo Gabriele Amorth
Foto: Prtscr / Youtube / Posljednji egzorcizam papinog svećenika

S obzirom na to da se ovih dana u kinima diljem svijeta počeo prikazivati horor film Papin egzorcist s Russellom Croweom u naslovnoj ulozi, odlučili smo ukratko podsjetiti ko je zapravo bio taj Gabriele Amorth, svećenik kojeg se često u javnosti opisivalo kao prvog vatikanskoga istjerivača đavola.

Amorth je rođen u Modeni 1. maja 1925. godine, a zaređen je za rimokatoličkog svećenika 1954. i imenovan egzorcistom Rimske biskupije u junu 1986.

Bio je član Družbe svetog Pavla, a 1990. osnovao je Međunarodno udruženje egzorcista i bio njihov predsjednik do umirovljenja 2000. Preminuo u dobi od 91 godine 16. septembra 2016., i to nakon što je hospitaliziran zbog plućnih komplikacija.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Prije otprilike deset godina za medije je izjavio da je izveo više od čak 160 hiljada egzorcizama, te je tada Papu Franju zamolio da podari povlastice vršenja obreda egzorcizma svakom svećeniku s odgovarajućom obukom. Istom prilikom je kazao da je svojevremeno izvodio i do 20 egzorcizama dnevno, a isticao se i brojnim kontroverznim izjavama.

Tako je jednom kazao da su Adolf Hitler i Josif Staljin također bili opsjednuti vragom, a mnoge je šokirao porukama da su ouija ploče, joga, pa čak i Harry Potter prolaz do vrata demonskog. Izmišljenog čarobnjaka je nazvao "kraljem tame, đavlom", pa to objasnio riječima da je magija uvijek - "okretanje vragu".

Tokom jednog intervjua za list La Repubblicu je progovorio i o samom obredu egzorcizma: "Vrag je duh, nepobjediv. Prikazuje se uz bolno bogohuljenje koje dolazi od osobe koju opsjeda. Može ostati skriven. Može govoriti različitim jezicima. Može se čak i transformirati", rekao je i nastavio:

"Ponekad mi je potrebno šest ili sedam pomoćnika da drže nekog opsjednutog, a žrtva se često guši čavlima ili krhotinama stakla. Međutim, ništa od toga me ne plaši", rekao je i pokazao vrećicu u kojoj je držao ispovraćane artefakte.

Kako će biti prikazan u filmu, vidjet ćemo, ali sadržaj djela kaže sljedeće: "Film prati Amortha dok istražuje zastrašujuću opsjednutost dječaka i na kraju otkriva stoljetnu zavjeru koju je Vatikan očajnički pokušavao ostaviti skrivenom".

Film će bez sumnje obilovati brojnim specijalnim efektima radi dojma, no na internetu je i danas moguće pronaći zapise koji prikazuju kako su izgledali stvarni pokušaji Amortha da oslobodi žrtve od demonskog.

Jedan obred egzorcizma zabilježio je i američki filmski redatelj William Friedkin, čovjek koji je režirao čuveni film Egzorcist, a zapis je nastao nakon što mu je Amorth u maju 2016. godine omogućio da svjedoči stvarnom obredu. Zapis je nastao samo nekoliko mjeseci prije nego što je Amorth umro, a vodi se kao posljednji njegov egzorcizam.

Upozoravamo da je snimak izrazito uznemirujući:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije