Slučaj u Hrvatskoj: Mladić od župnika iznudio oko 25.000 KM, dva automobila i vikendicu na moru

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj u Hrvatskoj: Mladić od župnika iznudio oko 25.000 KM, dva automobila i vikendicu na moru
Print Screen / Crkva

Općinsko državno odvjetništvo provodi istragu protiv mladića (26) kojeg se tereti da je godinama iznuđivao lokalnog svećenika (60) na virovitičkom području.

Župnik mu je u strahu za život dao gotovo 25.000 KM, te mu darovao svoja dva automobila vrijedna oko 32.000 KM i vikendicu na moru vrijednu najmanje 100.000 KM. Ukupno ga je, dakle, oštetio za više od 150.000 KM.

Nije poznato u kakvom su odnosu bili lokalni župnik s virovitičkog područja i mladić, ali čini se kako je sve počelo još 2019. godine kad je iznuditelj prijetio da će se ubiti, te da će počiniti zlo i svećeniku ako mu ne bude davao novac. Tako je u više navrata dobivao iznose od nekoliko stotina kuna.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Osnovano se sumnja da je jednom prilikom zatražio iznos od 7.000 KM kako bi platio svoje dugove istovremeno prijeteći oštećeniku upotrebom noževa pa mu je, u strahu za vlastiti život, predao iznos od 7.000 KM.

Potom je u februaru 2019. u Ivanić Gradu, poslao svećeniku više SMS poruka u kojima je tražio da mu plati dugove prijeteći mu, pa mu je župnik na koncu prepisao svoj osobni automobil, kojeg je mladić prodao za oko 16.000 KM. 

Uperio pištolj

U septembru iste godine mladić mu je prijetio i prislanjao užareni predmet na tijelo zbog čega je svećenik u strahu za život kod javnog bilježnika ovjerio ugovor o darovanju vikendice koju je iznuditelj potom prodao za najmanje 100.000 KM.  

Malo kasnije, potkraj oktobra, župnik mu je zbog straha za život prepisao i svoj drugi automobil čija je vrijednost oko 18.000 KM. No, svećenik se slomio i sve prijavio policii tek nakon incidenta lani u decembru.

Tokom vožnje u župnikovu vozilu na obilaznici Virovitice, mladić je uperio je pištolj prema njemu i zaprijetio da će pobiti njega i njegove bližnje ako mu ne donese oko 15.000 KM kako bi podmirio svoja dugovanja, piše Danica.hr.

Svećenik mu je dao oko 12.500 KM, ali onda se slomio i odlučio sve prijaviti Policijskoj upravi u Virovitici. Nije poznato zbog čega je toliko dugo trpio iznude i teške prijetnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije