Najvjerniji Vučićev saradnik na ostavku primoran zbog - Ursule von der Leyen?

4
Radiosarajevo.ba
Najvjerniji Vučićev saradnik na ostavku primoran zbog - Ursule von der Leyen?
Foto: mostar-airport.ba / Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Jedan od najvjernijih saradnika Aleksandra Vučića, šef srbijanske obavještajne službe (i bivši ministar obrane i policije) Aleksandar Vulin, dao je "neopozivu ostavku na čelo BIA-e".

Vulin već duže vrijeme "uživa" u sankcijama koje su mu nametnule Sjedinjene Američke Države, a u Beogradu slovi kao jedan od vodećih Putinovih ljudi u Srbiji, što navodno nije po volji ni samom Vučiću. Vulin je u objavi za medije naveo kako su "SAD i EU tražile njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji".

Podsjetimo da je od početka ruske agresije na Ukrajinu Vulin već dvaput gostovao u Moskvi, gdje se sastajao s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, ali i najvažnijim Putinovim obavještajcem Nikolajem Patruševom. Vulin je slika i prilika agresivnog, primitivnog i autoritarnog Vučićevog režima te jedan od vodećih promotora tzv. "srpskog sveta", odnosno pokušaja reanimacije osvajačke politike Slobodana Miloševića i Memoranduma SANU-a.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

"Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu. Odbijam da zbog bilo kojeg položaja postanem dio antiruske i antisrpske histerije, da se prestanem brinuti o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem vjerovati u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja 'srpskog sveta', odbijam odustati od politike vojne neutralnosti i bratstva s Rusijom i Kinom", navodi Vulin u obrazloženju svoje ostavke.

Vučića proglašava predsjednikom ne samo Srbije, nego svih Srba, a govorio je i o pravu Srba na jedinstvenu državu: "Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjednik Srbije mora biti predsjednik svih Srba."

Srbija: Aleksandar Vulin podnio neopozivu ostavku

Srbija: Aleksandar Vulin podnio neopozivu ostavku

"Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svet, ali neću dopustiti da postanem povod za takve ucjene i pritiske. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA-e", navodi Vulin. Dodao je, navodi beogradski Danas, "kako su sankcije koje su mu uvedene dokaz njegove uporne borbe za jedinstvo Srba".

Vulin je naveo da bi uvođenje sankcija Srbiji, za što bi se iskoristilo njegovo dalje rukovođenje BIA-om, bilo dokaz njegove sebičnosti. Čini se, navode neki analitičari, da je ovo isposlovala Ursula von der Leyen, šefica EU-a, koja je nedavno boravila u Beogradu.

Razlog je vjerojatno BIA-ina umiješanost (ili čak organiziranost) u "incident u Banjskoj, kada je srpska paravojna skupina pokušala "balvan revoluciju" na sjeveru Kosova, a tada je u pucnjavi ubijen jedan kosovski policajac te četvorica srbijanskih napadača.

Vučić se, očito stjeran dokazima o umiješanosti Srbije u taj teroristički čin, odlučio na ovaj potez, odnosno na žrtvovanje Vulina kako bi pokazao da je, navodno, kooperativan. Osim toga, Vulin je i njemu smetao, jer nije znao kolike su i kakve njegove veze s Rusima.

"Od nas se traži priznanje Kosova, napuštanje Republike Srpske i uvođenje sankcija Rusiji, traži se da prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ako bi pristali na to, sljedeći zahtjev bi bio protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu", napisao je Vulin.

Von der Leyen u Beogradu upotrijebila izraz zbog kojeg su u Srbiji strahovali. Vučić je u problemu

Von der Leyen u Beogradu upotrijebila izraz zbog kojeg su u Srbiji strahovali. Vučić je u problemu

Upravo ta izjava, kao i "vraćanje" Šešelja u političku orbitu, pokazuju da se Vučić opredijelio za "civilizacijski" Istok, a pozivanje na Zapad bila je tek šarena laža.

Zanimljivo će biti vidjeti gdje će Vučić "skloniti" Vulina i koju mu je ulogu, u izbornoj kampanji koja će biti nesmiljena i žestoka, s udarcima ispod pojasa, odredio. Ova ostavka sigurno je dio ne samo pritisaka izvana, nego i Vučićeve izborne igre. On, naime, želi apsolutnu pobjedu na izborima, a Vulina kao dobrog "operativca" sigurno neće ostaviti bez posla, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije