Nadan Vidošević osuđen na osam godina zatvora

0
Hina
Nadan Vidošević osuđen na osam godina zatvora
FOTO: Index / Vidošević uoči izricanja presude

Zbog izvlačenja 35.5 miliona kuna iz Hrvatske gospodarske komore u tzv. aferi Remorker na osam godina zatvora osuđen je bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Presuda je nepravomoćna.

Krivom je proglašena i Zdenka Peternel, njegova najbliža saradnica.

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Nadan Vidošević došao je na sud desetak minuta prije zakazanog ročišta. Na pitanje što očekuje rekao je:

"Vidjet ćemo kroz pola sata."

Vidošević je proglašen krivim po svim točkama optužnice te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina. Mora vratiti novac Hrvatskoj gospodarskoj komori i Krašu.

Kriv je za izvlačenje novca iz HGK i zato što je na račun Kraša, čiji je bio predsjednik Uprave, kupio bager za svoje privatno imanje.

Proglašen je krivim i za kupovinu skulptura novcem Hrvatske gospodarske komore.

Vidošević Krašu nakon pravomoćnosti presude mora isplatiti 238.400 kuna sa zateznom kamatom, a HGK 35.483.202 kune sa zateznom kamatom koja kreće od dana pravomoćne presude. Prema presudi, Vidošević treba i umjetnička djela koja je stekao krivičnim djelom predati Republici Hrvatskoj, u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude.

S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža saradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije