Na Zapadnom Balkanu još uvijek se traga za oko 11.000 nestalih u ratovima vođenih 90-ih

0
Radiosarajevo.ba
Na Zapadnom Balkanu još uvijek se traga za oko 11.000 nestalih u ratovima vođenih 90-ih
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Grupa za nestale osobe

Predstavnici Grupe za nestale osobe (GNO) iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Srbije i međunarodnih organizacija danas su u Sarajevu podsjetili da se u ovoj regiji još uvijek traga za oko 11.000 nestalih u ratovima vođenim 90-ih godina.

Direktor programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday ocijenio je uspjehom bez presedana u svijetu činjenicu da je od više od 40.000 nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji dosad pronađeno 75 posto.

Istakao je da su za taj uspjeh zaslužne institucije koje su uspostavljene u tu svrhu, posvećenost i istrajnost svih uključenih u taj proces, angažman porodica nestalih, korištenje novih DNA tehnologija, te regionalna saradnja. 

Macron pozvao na veliko okupljanje za drugi krug: "Došlo je vrijeme"

Macron pozvao na veliko okupljanje za drugi krug: "Došlo je vrijeme"

Holliday je odao priznanje trudu i naporima Grupe za nestale osobe i porodicama nestalih i pozvao ih da tako nastave.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić rekao je da su ovakva postignuća bila nezamisliva prije svega osam godina kada je GNO uspostavljen.

Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine najavio obavljanje 20. kolektivne dženaze

Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine najavio obavljanje 20. kolektivne dženaze

Potcrtao je da su često bili osporavani i žrtve političkih procesa te svim kolegama čestitao na hrabrosti i mudrosti u pronalaženju kompromisa i zajedničkih rješenja prihvatljivih svima koja su unaprijedila potragu za nestalim u cijeloj regiji.

Britanski i njemački ambasadori u BiH Julian ReillyThomas Fitschen izrazili su zadovoljstvo što su njihove vlade godinama finansijski podržavale rad GNO koji je već polučio izuzetne rezultate i pozvali na nastavak kako bi porodice nestalih došle do istine.

Grupu za nestale osobe čine istaknuti predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba. Ima ulogu u nadzoru nad aktivnostima unutar Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. u sjedištu ICMP-a u Hagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije