Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine najavio obavljanje 20. kolektivne dženaze

0
Radiosarajevo.ba
Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine najavio obavljanje 20. kolektivne dženaze
Foto: Facebok / Vlasenica

Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine je na svojoj Facebook stranici najavio 20. kolektivnu dženazu koja će biti obavljena 20. aprila, na Šehidskom mezarju 'Rakita'.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Za kolektivnu dženazu u Vlasenici spremni posmrtni ostaci jedne žrtve.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata spremni su ukop na 20. kolektivnoj dženazi koja će biti obavljena u subotu, 20. aprila, na Šehidskom mezarju "Rakita" u Vlasenici. Žrtva sa područja Vlasenice koja će biti ukopana sutra jeste Kavazović (Ešefa) Ahmo, rođen 1948. godine u Vlasenici.

On je imao 44 godine kada je u maju 1992. godine ubijen na području Vlasenice. On je najprije odveden u logor Sušica da bi potom zajedno sa većom grupom zarobljenika bio odveden iz logora i likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica koja je otkrivena u septembru 2000. godine. Tada su iz ove masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci 37 žrtava, te su mnogi od njih identificirani putem klasične metode. Posmrtni ostaci Kavazovića identificirani su prilikom ispravke greške do koje je došlo prilikom klasične identifikacije žrtava ekshumiranih u ovoj grobnici.

Prema protokolu Medžlisa islamske zajednice u Vlasenici, kolektivna dženaza će biti klanjana nakon podne namaza dok će se aktivnosti na odavanju počasti žrtvama započeti u 12 sati.

Za kolektivnu dženazu u Vlasenici spremni posmrtni ostaci jedne žrtve Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata...

Posted by Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine on Friday, April 19, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije