Na području Banovića pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne nestale osobe

1
Fena
Na području Banovića pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne nestale osobe
Foto: Tužilaštvo BiH / Pronađeni posmrtni ostaci

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na mikro-lokaciji Kvrge, na području općine Banovići, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Na navedenoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, koji će biti prebačeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema preliminarnim dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti, nestaloj u proteklom ratu, a tačan identitet bit će utvrđen DNK analizom uzorka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

U procesu ekshumacije sudjelovali su uposlenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, SIPA, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, ljekar-patolog sudbene medicine, te pripadnici MUP-a TK PU Banovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku podršku.

Pronalazak lokacije sa posmrtnim ostacima, rezultat je zajedničkog i koordiniranog rada i razmjene informacija Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije