Na Sky-u se predstavljao kao Dom, pa se krio u luksuznom kompleksu u Sarajevu: Ko je uhapšeni Giba?

1
Radiosarajevo.ba
Na Sky-u se predstavljao kao Dom, pa se krio u luksuznom kompleksu u Sarajevu: Ko je uhapšeni Giba?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci / Ilustracija

Dušan Jovanović Giba, jedna od osoba protiv koje će biti podnijeta krivična prijava nakon akcije "Vertikala", zbog ubistava "škaljaraca" u Grčkoj, odranije je poznat policiji.

Krajem prošle godine je uhapšen u luksuznom kompleksu u Sarajevu, nakon čega je u tužilaštvu izjavio da je u Sarajevo kako bi se sakrio od problema koje je imao u Srbiji.

U akciji Vertikala uhapšeni su Milinko Brašnjović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Svi oni sumnjiče se da su učestvovali u ubistvima Alana Kožara, Damira Hodžića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini i Krfu 2020. godine.

„Organizatori kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Krivična prijava pored njih obuhvata i Ratka Živkovića, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i drugih“, saopštio je načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbiji Ninoslav Cmolić.

Jedan od uhapšenih, Dušan Jovanović Giba, boravio je na posljednjem spratu luksuznog kompleksa „Tower“ u Sarajevu zajedno sa srbijanskim državljaninom Darkom Dulovićem, kada je policija sredinom septembra prošle godine upala u stan. Policija je u stanu pronašla falsifikovana dokumenta Dulovića i Jovanovića, zbog čega su privedeni i određen im je pritvor.  U jeku hapšenja oglasio se i njihov advokat koji je pojasnio da je su privedeni u strahu.

Prema njihovom kazivanju, oni su imali određenih problema u Srbiji i ovde su se sklonili zbog tih problema. Takva je njihova izjava, to uopšte nije tajna, to su izjavili i u Tužilaštvu“, kazao je Siniša Derganc, advokat iz Istočnog Sarajeva koji je zastupao Jovanovića, prenosi Nova.

Dušan Jovanović Giba pominjan je na suđenju protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao osoba bliska Darku Šariću. O njemu je govorio dojučerašnji pripadnik Belivukovog klana Bojan Hrvatin, koji je u zamjenu za menju kaznu odlučio da sarađuje sa tužilaštvom.

Od kuda plaćene ubice u BiH: Na mafijaškoj sceni sistem - usluga za uslugu, otkrivamo i 'cjenovnik'

Od kuda plaćene ubice u BiH: Na mafijaškoj sceni sistem - usluga za uslugu, otkrivamo i 'cjenovnik'

„Na stadionu Partizana video i izvjesnog Dušana Jovanovića, koga poznajem iz Centralnog zatvora, a na stadionu je bio u društvu Marka Miljkovića. Miljković mi je tada rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Na Skaju je Jovanović imao nadimak Dom“, ispričao je Hrvatin u Specijalnom sudu.

Alan Kožar i Damir Hadžić, ubijeni su u julu 2020. godine na Krfu, a prethodno su u januaru, u restoranu u Atini, ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije