Od kuda plaćene ubice u BiH: Na mafijaškoj sceni sistem - usluga za uslugu, otkrivamo i 'cjenovnik'

2
A. Kapo
Od kuda plaćene ubice u BiH: Na mafijaškoj sceni sistem - usluga za uslugu, otkrivamo i 'cjenovnik'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Privođenje osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

"Možete pobjeći, ali oni će vas naći i likvidirati", nedavno je izjavio za medije Gunar Apelgren, švedski kriminolog i ekspert za sukobe bandi, komentirajući rat kriminalaca u Švedskoj, koji se prelio i na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, posljednjeg dana oktobra u sarajevskom naselju Stup likvidiran je Harris Osterdahl iz Švedske.

Dan poslije, 1. novembra, uhapšen je Šveđanin Oliver Herbert Peter na području Sokoca, a istog dana lisice na ruke su stavljenje i Libancu Abdel Mayidu Oweit, koji ima švedski pasoš, te Šveđaninu Konardu Tylusu, kojima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prema prvim informacijama, Herbert Peter bio je zadužen za logistiku, dok se sumnja da su direktni izvršioci, očigledno naručenog ubistva, Mayidu i Tylus. Istražiteljima je odmah za oko zapelo nekoliko detalja. Ubice su bile maskirane, a pucali su iz automatskih puški koje su se nalazile u torbama, kako iza sebe ne bi ostavili čahure, odnosno tragove.

Također, oružje, i pored brojnih pretraga terena, prvenstveno kanjona Miljacke gdje su uhapšeni Mayidu i Tylus, za sada nije pronađeno. Sve navedeno upućuje na to da se radi o profesionalnom ubistvu koje su počinile plaćene ubice. Međutim, ovo nije prvi put da plaćene ubice dolaze na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Hapšenja u Toweru

Sarajevski specijalci 17. septembra upali su u elitnu zgradu Tower u naselju Pofalići, gdje su uhapsili državljane Srbije Duška Jovanovića Gibu i Darka Dulovića. Zvanično - Srbijanci se sumnjiče za krivično djelo krivotvorenje isprave te je i njima u međuvremenu određen pritvor.

Tada su iz sarajevske policije potvrdili da hapšenje Srbijanaca obavljeno u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH). U trenutku hapšenja imali su identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih.

Teško je i zamisliti da se OSA angažuje za hapšenje osoba koje se sumnjiče samo za krivotvorenje dokumenata. Njihovo hapšenje odmah je odjeknulo i u Srbiji pa su isplivali mnogi detalji, između ostalog, da se radi o plaćenim ubicama!

Dušan Jovanović Giba je, kao plaćeni ubica, dovođen u vezu sa likvidacijama pripadnika "škaljarskog klana". Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja zloglasnom Veljku Belivuku, poznatijem kao Velja Nevolja i Marku Miljkoviću.

Privođenje osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

Svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović Giba na Krfu likvidirao Alana Kožara i Damira Hadžića, pripadnike "škaljarskog klana".

S druge strane, Duloviću se ranije sudilo za ubistvo Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića. Tokom postupka Dulović je bio u bjekstvu. Krajem decembra prošle godine Viši sud u Beogradu ga je oslobodio odgovornosti da je 19. juna 2018. na Autokomandi pomagao u ubistvu pripadnika "škaljarskog klana" Siniše Milića Bosketa (45), prijatelja Luke Bojovića.

Ako mislite da su ovo izolovani slučajevi i da je sve samo slučajnost - griješite! Malo ko se sjeća Čabe Dera, ozloglašenog ubice iz Srbije.

Čaba Der, poznatiji kao "nasmijani ubica" je u martu 2018. godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. I to je, također, zvanična verzija.

Mjesto pucnjave u naselju Bulevar, Stup

Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšeni u Sarajevu s pištoljem i "heklerom", na kojima je bio montiran prigušivač! Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor. Mediji su tada objavili da su oni priznali da su došli u Sarajevo da izvrše ubistvo!

Koga su Čaba Der i njegov kompanjon namjeravali ukloniti, enigma je i šest godina poslije. Do danas naše policijske i obavještajne službe nisu se oglasile, makar zvanično. Postavlja se pitanje, od kuda plaćene ubice u BiH?

Kako se krvava spirala osvete iz Švedske preselila u Sarajevo: S kim je bio povezan smaknuti Haris?

Kako se krvava spirala osvete iz Švedske preselila u Sarajevo: S kim je bio povezan smaknuti Haris?

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, za portal Radiosarajevo.ba kaže da posljednja dešavanja u našoj zemlji nisu nikakva novost. Nicović naglašava da dok 'spavaju' policijske agencije u regiji, mafija izvanredno sarađuje.

"Nije tajna da plaćene ubice idu iz Srbije u Bosnu. I obrnuto, iz Bosne u Srbiju. Ili iz Crne Gore u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u Crnu Goru. Znači, kriminalci obavljaju 'poslove' na tuđoj teritoriji, a zauzvrat traže uslugu na svojoj teritoriji. Dakle, na mafijaškoj sceni je sistem - usluga za uslugu", decidan je Nicović.

Marko Nicović

Prema riječima našeg sagovornika, ovakav način 'rada' mafije otežava posao i organima gonjenja.

"Policija ne može ništa da poveže, jer dolazi 'ekipa' sa druge teritorije da završi 'posao'. Kriminalci nemaju nikakve predrasude što se tiče nacije, vjere, etničke pripadnosti, teritorijalne pripadnosti... Dakle, mafije vrlo dobro sarađuju, a to je onda problem za policiju, jer je teško nači počinioce i nalogodavce. Teško je naći i poveznicu između same žrtve i izvršioca", kaže Nicović.

Poznat je i 'cjenovnik'

Bivši prvi čovjek beogradske policije kaže da mafije, ipak, u nekim slučajevima naručena ubistva plaćaju i po dobro isprobanoj staroj metodi - kešom. Nicović je za portal Radiosarajevo.ba čak otkrio i 'cjenovnik' kod plaćenih ubica.

"Sve zavisi od toga ko je meta. Ako je neki, recimo, beznačajan čovjek koji radi na trafici, cijena je 5.000 eura (oko 10.000 KM). Ako je neko veliki 'igrač' u politici, biznisu ili podzemlju, onda cifra ide i do 200.000 eura (oko 400.000 KM). Cijena zavisi i od toga da li će ubistvo izazvati veliku pažnju javnosti", pojašnjava Nicović.

Kada se radi o načinu izvršenja naručenih ubistava, kod plaćenih ubica nema pravila. Nicović, ipak, izdvaja dva najčešća modusa operandija.

"Ubistva vatrenim oružjem - pištoljem sa prigušivačem su najčešći način izvršenja zločina. Međutim, često se koriste i automatska oružja, a plaćene ubice se ne ustručavaju svoje 'prljave' planove izvesti čak ni na javnim mjestima. Na drugom mjestu su ubistva počinjena eksplozivima i drugima napravama koje se najčešće postavljaju ispod vozila", zaključio je Nicović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije