Ubice prateći djevojku saznale da se Osterdahl krije u Sarajevu: Nakon ubistva snimljeni na kamerama

0
Radiosarajevo.ba
Ubice prateći djevojku saznale da se Osterdahl krije u Sarajevu: Nakon ubistva snimljeni na kamerama
Foto: Radiosarajevo.ba / ATV / Privođenje uhapšenih nakon ubistva Harrisa Osterdahla

Dvojica stranih državljana koji su uhapšeni zbog ubistva švedskog državljanina Harrisa Osterdahla i ranjavanja Еlvira Mutića u Sarajevu neposredno nakon zločina snimljeni su nadzornim kamerama.

ATV je došao u posjed fotografije na kojem se vide ubice neposredno nakon što su počinile zločin u sarajevskom naselju Bulevar. Jedan od njih (desno na slici) uhapšen je u istoj majici, koju je na sebi nosio u vrijeme ubistva.

U pitanju su Libanac Abdel Majid El-Oweiti (19), koji ima švedski pasoš, dok se identitet drugog švedskog državljanina još utvrđuje, budući da kod njega nisu pronađeni lični dokumenti. Obojica su uhapšeni na Palama i predati su u nadležnost MUP-a Kantona Sarajevo.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Ranije je zbog umiješanosti u ubistvo Österdahla na Sokocu uhapšen Oliver Herbert Peter, koji je ubicama pružao logističku podršku. Kako saznaje ATV, upravo je hapšenje Petera bilo ključno za otkrivanje ubica, kojima je time propao unaprijed pripremljeni plan bijega.

Fotografije navodnih ubica Harrisa Osterdahla
Foto: ATV: Fotografije navodnih ubica Harrisa Osterdahla

Kada su ostali bez pomagača osumnjičeni su uzeli taksi, otišli na Pale i smjestili su se u hotel, u kojem su prenoćili. Opsežnim provjerama policija je došla do tih saznanja, ali ih nisu zatekli u hotelu. Usljedila je potjera i jutros su pronađeni i uhapšeni u kanjonu Miljacke.

U policiji sumnjaju da je uhapšeni dvojac učestvovao u pucnjavi koja se u septembru dogodila u Istanbulu, kada je više napadača zapucalo ka Osterdahlu i Mutiću, sa kojima su tada bile još tri osobe. Oni su uzvratili vatru, a nedugo nakon toga su uhapšeni, dok su napadači pobjegli. Sredinom mjeseca Osterdahl i ekipa su pušteni na slobodu i tada su napustili Tursku.

Vjeruje se da je Osterdahl nakon toga stigao u Sarajevo. Dosadašnja istraga je pokazala da ga je u BiH nedavno posjetila djevojka i sumnja se da su je članovi suparničke kriminalne grupe pratili i tako otkrili da se on skriva u Sarajevu. Nedugo nakon toga u BiH je doputovala i ekipa plaćenika i počinila brutalni zločin.

Pogledajte prve fotografije privođenja osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

Pogledajte prve fotografije privođenja osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

Zbog povezanosti sa ubistvom Osterdahla je na Sokocu uhapšen državljanin Švedske Oliver Herbert Peter, a izvor blizak istraz otkriva da je on ubicama pružao logističku podršku.

"Na Palama su uhapšena dva muškarca za koje se sumnja da su pucači, odnosno direktni izvršioci ubistva. Oni su u vrijeme zločina snimljeni nadzornim kamerama, a prilikom hapšenja jedan od njih je na sebi imao istu majicu u kojoj je snimljen za vrijeme ubistva", otkrio je izvor iz istrage.

Isti izvor naveo je da je u toku potraga za oružjem, kojim je ubistvo počinjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije