Na regionalni sastanak pozvano i Predsjedništvo BIH, Steinmeier gost

Radiosarajevo.ba
Na regionalni sastanak pozvano i Predsjedništvo BIH, Steinmeier gost
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor ponovo će, kao i prošle godine, inicirati novi sastanak predsjednika zemalja Balkana pod nazivom Brdo-Brijuni, koji bi se 3. juna trebao održati na Brdu kod Kranja.

Na ovaj sastanak bit će pozvani i članovi Predsjedništva BIH. Kako je saopćeno iz ureda hrvatske predsjednice poseban gost će biti predsjednik Njemačke Frank- Walter Steinmeier.

Istaknuto je da su Grabar-Kitarović i Pahor, kao voditelji procesa Brdo-Brijuni, već potpisali pozive predsjednicima država sudionica Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije.

"Cilj ovogodišnjeg sastanka je jačanje povjerenja i posvećenosti stabilnosti i pomirenju na području Jugoistočne Europe, a s obzirom na trenutna događanja u Europi i svijetu potrebno je jačanje političkog dijaloga te predanost rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susjednim državama", navodi se u saopćenju glasnogovornika hrvatske predsjednice Luke Đurića, prenijele su agencije.

Proces Brdo-Brijuni su pokrenule Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na evropskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsjednici država jugoistočne Evrope s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja time postaje sudionikom dijaloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije