Šta je proces Brdo-Brijuni i kakav značaj ima za BiH

Radiosarajevo.ba
Šta je proces Brdo-Brijuni i kakav značaj ima za BiH
AA / Brdo-Brijuni proces u Zagrebu, 2015.
Predsjedništvo BiH domaćin je sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa koji će biti održan u danima vikenda, 28. i 29. maja.

Sastanku će, osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora Brdo-Brijuni procesa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, prisustvovati i stalni članovi Procesa – lideri Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.   

Predsjednik Italije Sergio Mattarella počasni je gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, a članovi Predsjedništva BiH s njim će se sastati u subotu, 28. maja 2016. godine, u poslijepodnevnim satima.

Proces Brdo-Brijuni prije tri godine, 2013. godine, pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na europskom jugoistoku. 

Pokretanju inicijative pridonijela je spoznaja o nužnosti jačanja političkog dijaloga, uspostave međusobnog povjerenja među državama regije i rješavanja otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja.

Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država Jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja na taj način i sama postaje sudionikom dijaloga.

Prvi je sastanak na vrhu održan u julu 2013. na Brdu kod Kranja. Počasni gost bio je francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelara Angela Merkel. Treći je održan u ljeto 2015. u crnogorskom ljetovalištu Budva, a zagrebački je samit drugi 2015. godine održan u novembru. Tada su počasni gost bili: američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Bio je to prvi posjet nekog tako visokog američkog dužnosnika nakon sedam godina, što upućuje na zaokret SAD-a vezano za jugoistok Europe, pisali su u novmebru 2015. hrvatski mediji. Na prvom je mjestu američka potpora inicijativi Baltik-Jadran-Crno more. Sudionici su tada raspravljali i o stabilnosti jugoistočne Europe, velikoj izbjegličkoj krizi te sigurnosnim izazovima s kojima se suočava cijela Europa nakon nedavnih napada u Parizu.

Na sastanku su sudjelovali članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kosovska predsjednicaAtifete Jahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nishani.

Podsjećamo, učesnici Brdo-Brijuni procesa će ovoga vikenda, u okviru predsjedničkog panela „Dogovor za novo doba“, prisustvovati samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Pokrovitelj Samitu 100 je Predsjedništvo BiH.

U nedjelju, 29. maja 2016. godine, bit će održan plenarni sastanak lidera Brdo-Brijuni procesa, te konferencija za novinare.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije