Na plaži na Svetom Stefanu ležaljke nekada koštale 120, sada ćevapi koštaju euro

2
Radiosarajevo.ba
Na plaži na Svetom Stefanu ležaljke nekada koštale 120, sada ćevapi koštaju euro
Foto: EPA-EFE / Sveti Stefan, Crna Gora

Ekskluzivnost na Svetom Stefanu i Miločeru više ne postoji, zamijenio ga je masovni turizam koji je stigao sa “slobodnim” plažama.

“A oni što su 'oslobađali' te plaže, tu se ne kupaju. Samo da sve podsjetim: mi mještani se nikad nismo kupali na gostinjskim plažama, one su unazad 40 godina, kao što im i ime kaže, uvijek bile za goste naših ekskluzivnih hotela”, izjavio je mještanin Dragan za Radio Slobodna Evropa.

Nakon što su zakupac Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts najavili da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, ulaz na tim hotelskim plažama je slobodan, plaže su neuređene, bez mobilijara, a u njihovom zaleđu su zatvoreni spa objekti, restorani, kafei i drugi prateći sadržaji hotelske ponude.

Riječ je o ekluzivnim kupalištima na Budvanskoj rivijeri koja su decenijama bila namijenjena hotelskim gostima, spremnim da za jedno noćenje plate više hiljada eura. Ulaz je bio dozvoljen i drugima, ali uz astronomske cijene, pa je komplet ležaljki sa suncobranom dnevno koštao i 120 eura.

Pivo i ćevapi za jedan euro

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je samo apsolutno neodgovorna vlast mogla napraviti da reprezentativni dio turističke ponude, Kraljičina plaža, bude ravan ruglu i da Crna Gora, kako je izjavio, izgubi investitora.

“Vjerujemo da ste vidjeli na društvenim mrežama čemu sliči najreprezentativniji dio obale - Kraljičina plaža. Prodaja piva i ćevapa za jedan euro”, ocijenio je Đukanović.

“Ovo je novi sumrak Svetog Stefana, treći u posljednjih 30 godina”, kaže povodom zatvorenih hotela i neuređenih plaža za RSE dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković.

Dragan smatra kako bi se problem mogao riješiti ako bi o turizmu odlučivali oni koji poznaju turizam, a na pitanje zašto mještani nerado govore o ovom problemu, kaže da je riječ o sindromu malog mjesta gde se svi poznaju.

“Misle da će se time zamjeriti jedan drugome, vidiš da su svi podijeljeni, svakome je više dosta svađe i prepirki”, kaže ovaj mještanin.

Marija ipak smatra da sadašnja slika tog dijela rivijere neće nauditi njegovu imidžu.

“Ja sam mještanka i ne mogu biti ni na jednoj, ni na drugoj strani. Vidjet ćemo što će biti do kraja, ali mislim da sve ovo neće utjecati na imidž Svetog Stefana i njegovo ime”, uvjerena je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije