Austrijanci u Istri proglasili plažu "svojom privatnom"

0
Radiosarajevo.ba
Austrijanci u Istri proglasili plažu "svojom privatnom"
Foto: Glas Istre / Ograđen i "privatni" parking

Nedavno je hrvatsku javnost šokirao slučaj prisvajanja plaže na Drveniku Velom s kojeg su Čehinje tjerale domaće kupačice, a onda su iste priče počele stizati od sjevera do juga Hrvatske.

Međutim, sve je zanimljivije da su i strani vlasnici nekretnina duž jadranske obale počeli sve češće tjerati kupače s "privatnih" plaža, piše Glas Istre.

Slučajevima iz Umaga, gdje su Austrijanci i Slovenci "produžili" svoje parcele sve do mora, djelomično je na kraj stao gradonačelnik Vili Bassanese izgradivši šetnicu koja je prekinula tu komunikaciju između vikendica i plaža, a po uzoru na gradonačelnika Stipe Petrinu koji je to isto napravio u Primoštenu. I dok se očito vodi "rat" vlasničkim listovima, jedan takav slučaj dojavljen je Glasu Istre i na području Pješčane Uvale.

Novinari su odlučili istražiti zašto stanovnicima Pješčane Uvale smeta takozvani "private beach" iliti "privatna plaža". Prema komentarima građana, doslovne uzurpacije plaže nema ali je ona, ističu, u ovom slučaju samo verbalna.

U Pješčanoj Uvali, naime, postoji više parcela čija je granica nekih pet do osam metara od mora. Neke su kupljene prije desetak ili manje godina zajedno s terenom za izgradnju kuća, a neke od davnina.

Stjenovita obala

Niko od vlasnika ne prisvaja stjenovitu obalu ispod svojih parcela, međutim, jedno od tih zemljišta kupili su svojevremeno Austrijanci koji posjeduju na njoj i kuću nekih stotinjak metara od mora. U III ogranku. Ogradili su je, opremili po svome i na metalni ulaz napisali "Our private beach", prenosi Glas Istre.

Na parceli koja se tu nalazi, nedaleko od jedinog parkinga za šest, sedam automobila u blizini mora, nekoliko puta se dešavalo da kupači, upravo zbog čitanja oznake "privatna plaža" potraže nove lokacije za kupanje, tvrde mještani. 

Za domaće ljude koji znaju da su plaže javno dobro ovakav natpis jednostavno smeta pa se svake godine neko pobrine da se "Our private beach" preboji. Sve do iduće sezone i dolaska Austrijanaca! Uzalud vam trud farbači, vrate to oni na staro čim stignu, "za svoje goste", pišu novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije