Na granici Srbije zaplijenjena bogata arheološka zbirka iz Ukrajine

8
Radiosarajevo.ba
Na granici Srbije zaplijenjena bogata arheološka zbirka iz Ukrajine
Foto: Prtscr/Slobodnaeuropa / Zaplijenjena zbirka

Carinici Srbije su u saradnji sa policijom u utorak na graničnom prijelazu Srpska Crnja otkrili i spriječili pokušaj krijumčarenja arheološke zbirke sa više od 2.000 antikvitetnih predmeta iz različitih perioda, navela je Uprava carina.

Ova zbirka otkrivena je na ulazu u Srbiju, u kamionu rumskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji srpski državljanin.

"Kamion koji je prevozio dijelove za parket iz Ukrajine ka Srbiji došao je na red za redovnu ulaznu kontrolu tokom večeri, a vozač je na pitanje carinika šta ima da prijavi, rekao da nosi samo dvije kese bombona i par šerpi, kao i da prevozi robu navedenu u carinskoj dokumentaciji", navodi se u saopćenju, a prenosi slobodnaeuropa.

"Tokom detaljnog pregleda vozila, utvrđeno je da su kabina kamiona i bočni boks za alat puni neprijavljenih antikvitetnih predmeta iz najrazličitijih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda, iz srednjeg vijeka, ali i predmeti starih Slovena i Kelta", dodaje se.

Carinici su prebrojali 2.113 predmeta među kojima su najbrojniji privesci, prstenje, oruđe i oružje, jedna veća kamena i više manjih metalnih figura.

Među ukrasnim predmetima ima i narukvica, broševa, ukosnica, kao i šnala za kosu, dok se među oružjem našlo dosta vrhova za koplja, strijela, sjekira, čak i jedan buzdovan.

Od svakodnevnih upotrebnih predmeta zbirka sadrži i nekoliko kašika, igala, sjekača, ključeva, mamuza, kopči za kaiševe, dugmadi i novčića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije