Ikona vraćena u kabinet Milorada Dodika

10
Radiosarajevo.ba
Ikona vraćena u kabinet Milorada Dodika
Foto: Radiosarajevo.ba / Dodik i ikona: Svjetski skandal

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

"Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija kaže kako je potom obavijestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se nalazi na Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka, zbog zaraze koronavirusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Poklon - undefined

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika rekao je 24. decembra za Radio Slobodna Evropa da je ikona koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH ‘bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke duži niz godina’, te da su ‘članovi te porodice željeli da ta ikona bude poklonjena Sergeju Lavrovu’.

"Ono što je za nas bitno jeste na osnovu čega oni iznose određenu vrstu kvalifikacija tipa da se radi o ikoni koja je ukradena ili da se radi o ikoni koja je u bilo kakvoj evidenciji kulturnog blaga Ukrajine", rekao je za Kovačević.

Iz Interpola su za RSE 18. decembra odgovorili da "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kijev u vezi ovog predmeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije