Hadžović: Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva, ikona nije dostavljena u MVP BiH

8
Radiosarajevo.ba
Hadžović: Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva, ikona nije dostavljena u MVP BiH
Foto: Bl-portal / Ikona

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba da su zatražili hitnu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što je ambasador naše u Moskvi Željko Samardžija potvrdio za medije da je ikonu iz Ukrajine, zbog koje je došlo do poznatog diplomatskog skandala, vratio u zemlju i ponovo predao predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

"Uputili smo dopis Tužilaštvu BiH da ispita slučaj jer se radi o međunarodnom interesu. I diplomatska nota i poklon, ikona, nisu dostavljeni u sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH, što je uobičajena procedura sa diplomatskom poštom ", kazao je za Radiosarajevo.ba, Denis Hadžović, šef Kabineta ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH Bisere Turković. 

Nadalje, on potvrdio da je osim Tužilaštva BiH o svemu upoznato i Predsjedništvo BiH.

Kako je prenio portal Istraga.ba, upravo je ambasador Samardžija u srijedu u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije preuzeo ikonu “pronađenu u Lugansku” koju je Dodik poklonio Lavrovu, a ovaj, nakon medijskih natpisa, odlučio da je vrati. 

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ranije su kazali medijima da ih je službenica Ambasade BiH u Moskvi obavijestila da je ambasador Samardžija osim ikone preuzeo i diplomatsku notu koja je naknadno protoklirana.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije