Moskva oštro uzvratila američkom zvaničniku: Ne dirajte nam odnos sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Moskva oštro uzvratila američkom zvaničniku: Ne dirajte nam odnos sa Srbijom
Zvanična Moskva reagirala je na izjavu visokog zvaničnika SAD-a Brian Hoyt Yeea koji je u Beogradu izjavio da Srbija koja želi članstvo u Europskoj uniji mora to jasno i pokazati i ne može "sjediti na dvije stolice".

Niko ne može spriječiti Beograd da razvija odnose s Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova komentirajući izjave zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Briana Hoyta Yeea.

"Pomoćnik državnog sekretara SAD-a, koji je boravio u Beogradu 23. i 24. oktobra, upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje rusko-srpske saradnje", saopćilo je rusko Ministarstvo, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Američki zvaničnik rekao je i da se države trebaju opredijeliti “ma koliko to bilo teško” i poručio da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD-u, posebno u procesu eurointegracija.

Rusko Ministarstvo navodi da je tim riječima on zahtijevao "da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusira se samo na saradnju sa EU-om".

"Mi bismo željeli podsjetiti da SAD nije članica EU-a i vjerovatno zato ne zna da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju sa Rusijom na bazi uzajamne dobrobiti. Niko ne bi trebao ometati Srbiju da ima takav pristup odnosu koji je ukorijenjen u njenim nacionalnim interesima", dodaju iz Moskve.

Rusko Ministarstvo također navodi da je američki zvaničnik bio "neprikladno emotivan" kada je govorio protiv imuniteta i privilegija Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije