Uzbuna u javnosti: 18.000 Hrvata dobilo poziv za vojsku

Radiosarajevo.ba
Uzbuna u javnosti: 18.000 Hrvata dobilo poziv za vojsku

Područni odsjeci za poslove Ministarstva odbrane Hrvatske pozvali su na smotriranje oko 18.000 razvrstanih rezervista kako bi se odabralo ukupno njih 9.031 za potpuno popunjavanje šest pješačkih rezervnih  pukovnija Oružanih snaga, rekli su za Jutarnji list u Ministarstvu odbrane.

Od oko 18.000 pozvanih, pozivu se odazvalo njih oko 12.000

Pozivanje rezervista izazvalo je veliku uzbunu u javnosti, no u Ministarstvu odbrane samo se drže svojih usvojenih Planova popune prema kojima tokom 2017. godine planiraju ustrojiti šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga.

Pozivanje rezervista  trajat će do kraja godine. Nakon što su krenula pozivanja razvrstanih rezervista uslijedila su mnoga pitanja pričuvnika, ali i poslodavaca, koja su njihova prava.

Hrvatska udruga poslodavaca tražila je odgovor od Ministarstva obrane u kojem stoji da svaki pričuvnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza, zadržavanje prava i dužnosti iz radnog odnosa, a onima koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti ostaje to pravo i dok izvršavaju vojnu obvezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije