Ugledni američki diplomat Kurt Tong o ekonomskom povezivanju u svijetu

Radiosarajevo.ba
Ugledni američki diplomat Kurt Tong o ekonomskom povezivanju u svijetu
U organizaciji Američke ambasade u Sarajevu i sarajevskog Ekonomskog fakulteta održana je tribina „Ekonomsko povezivanje u svijetu“.

Predavač na tribini bio je Kurt Tong, glavni zamjenik u Birou za ekonomske i privredne poslove State Departmenta, osoba koja je više od četvrt vijeka aktivna u američkoj ekonomskoj diplomatiji.

Tribini – čiji je organizator i moderator bio prof. dr. Almir Peštek – prisustvovali su profesori, asistenti i studenti Ekonomskog fakulteta, kao i članovi Alumni asocijacije EFSA.

U svom izlaganju Kurt Tong pokušao je – kroz ekonomske veze SAD-a s drugim zemljama – objasniti kako bi i naša zemlja u suradnji, prije svega s susjedima, ostvarila privredni rast.

"Ekonomski rast neizvodiv je bez povezanosti s drugim ekonomijama", osnovni je zaključak uglednog američkog diplomate.

Objasnio je to najbolje na primjeru pet zemalja centralne Azije (Tadžikistan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazahstan i Turkmenistan) koje su se povezale tržišno, infrastrukturno, informaciono...

Sličnu priliku Tong vidi i za BiH – kroz povezivanje najprije s zemljama bivše Jugoslavije, a potom i Europske unije.

"Da bi krenula u ekonomsko povezivanje, svaka zemlja mora kreirati jasnu regulativu i poreski sistem koji neće kažnjavati investitore, potom imati obučene ljude i dostupan kapital i... bit će konkurentna."

"Koliko vidim, BiH nema problema s kapitalom, uostalom dobre poslovne ideje uvijek će pronaći investitore, i ovdje i u svijetu", kaže Tong.

Zanimljivo je razmišljanje Kurta Tonga na pitanje kako se u cijelu priču susjedske ekonomske suradnje uklapaju veliki infrastrukturni projekti poput Koridora Vc.

"Teško je ocijeniti preciznu korist od autoputa na način da li je ili nije isplativ, treba li ga graditi brže ili sporije. Recimo da je moje mišljenje da je bolje brže graditi ovakve infrastrukturne objekte, najviše zato što ih finansiraju međunarodne institucije", objašnjava Tong.

Na pitanje jednog učesnika u diskusiji o "interesu ekonomski jačih zemalja da surađuju s slabijima", Tong je objasnio da, baš kao što ima nedostatke, tako svaka privreda ima i svoje adute koji će biti motiv za suradnju.

"Taj adut može biti strateški položaj, sirovine, ljudi, troškovi... Uvijek se može pronaći neki način za suradnju, čak i između 'velikih' i 'malih'. Eto, američka privreda plasira svoje proizvode u BiH uz određene dažbine, dok se bosanski proizvodi mogu potpuno slobodno uvoziti u SAD. To je jedan od načina za suradnju velikih i malih", rekao je Kurt Tong.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije