MORH se oglasio o raketnoj mašineriji na otoku Mljet: Redovna vojna vježba...

3
Radiosarajevo.ba
MORH se oglasio o raketnoj mašineriji na otoku Mljet: Redovna vojna vježba...
Foto: Morski.hr / Šta je pozadina svega?

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović na današnjoj konferenciji u Požegi između ostalog komentarisao je vojsku i opremu na Mljetu.

"To nisu stvari za javnost. Stanovnici Mljeta sigurno nisu zabrinuti. Vojska je odavno prisutna na Mljetu i zbog ovoga nema razloga za zabrinutost. Sve je u redu, a o detaljima će vas obavijestiti iz Ministarstva obrane, ako nisu na spavanju", rekao je.

Cijelu situaciju na Mljetu komentarisali su i iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH), pišu 24 sata.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Izvještavamo Vas kako je u četvrtak 17. februara 2022., desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljeta. Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovno obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popunog obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične kasarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa", saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjetimo, fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu na otok dostavio vojnu opremu i osoblje, izazvale su zabrinutost u javnosti. Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15, rekao je izvor za Morski.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije