Mjesec dana od zabrane telefona u školi: Djeca su puno sretnija bez njih

0
Radiosarajevo.ba
Mjesec dana od zabrane telefona u školi: Djeca su puno sretnija bez njih
Foto: Unsplash / Ilustracija

U Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju u Srbiji od početka marta nije dozvoljeno držanje mobilnih telefona tokom nastave, pa je ova škola nakon požarevačke škole "Dositej Obradović", druga u Srbiji koja je odlučila da osnovcima ne skreću pažnju sa nastave ovi uređaji.

Direktorica škole Vesna Todorović kaže za srbijanske medije da nakon mjesec dana učenici poštuju zabranu i da su zbog nje komunikativniji međusobno i da se više druže.

"Učenici i dalje poštuju zabranu i to im je kao 'dobar dan'. Roditelji se nisu bunili i nisu komentarisali ovu zabranu. Kada dijete zakasni na prvi čas ono samo dođe u zbornicu i ostavi mobilni telefon u kutiju. Učenici su produktivniji na časovima, sretniji su i više se druže i komuniciraju. Učenici jednog odjeljenja šestog razreda su i sami priznali da nisu znali koliko imaju zajedničkih tema sa svojim vršnjacima", tvrdi Vesna.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Proces je takav da djeca na zadnjoj strani svojih telefona lijepe naljepnicu sa svojim imenom i prezimenom. Nastavnik potom na prvom času uzima kutiju sa skupljenim telefonima i odnosi je u ormar koji se nalazi u zbornici. Ormar se zatim zaključava. Kada se završava nastava, nastavnik koji ima posljednji čas u određenom odjeljenju odlazi u zbornicu otključava ormar, uzima kutiju i vraća je u katedru i onda djeca ponovo uzimaju svoje telefone.

Vesna Todorović kaže da je u posljednjih mjesec dana samo jedan roditelj prigovorio na zabranu koju je uvela škola i to zbog pogrešnog predubeđenja:

"Taj roditelj se plašio da će nešto da se dogodi njegovom djetetu jer ono nema pristup mobilnom telefonu, međutim, mi smo mu objasnili da je škola najsigurnije mjesto. On se brinuo za svoju kćerku jer ju je neko prije nekoliko godina presreo i uplašio izvan škole. Ali njegova kćerka, bez obzira na zabranu, ima pristup mobilnom telefonu na putu od škole do kuće", govori direktorica Vesna.

Ona smatra da su roditelji navikli da zovu svoju djecu za vrijeme časa i da ih ometaju u nastavi i da je napokon to prekinuto.

"Između moje kancelarije i zbornice postoje vrata koja su konstantno otvorena. Ja cijeli čas čujem da vibriraju mobilni telefoni u ormaru. Zbog toga je dosta učenika prestalo da nosi mobilne telefone u školu", priča Vesna Todorović koja smatra da je zabrana pozitivno uticala na učenike.

Prema njenim riječima, smanjio se i procenat nasilja upravo zbog ove mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije