3 praktična savjeta koja će vam pomoći da sačuvate bateriju mobitela

0
Radiosarajevo.ba
3 praktična savjeta koja će vam pomoći da sačuvate bateriju mobitela
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Većina nas ne zna kako se pravilno puni telefon i nesvjesno radi stvari koje polako, ali sigurno oštećuju bateriju vašeg telefona, bilo da su u pitanju iPhone ili Android uređaji.

Nažalost, moderni telefoni imaju veoma komplikovane procedure zamjene baterije, pa se kod pojedinih modela zta zamjena ne isplati zbog rizika oštećenja drugih komponenata.

Srećom, postoje stvari koji možete da uradite kako biste smanjili proces degradiranja baterije i poboljšali njenu autonomiju.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Niko ne voli vrućinu

Jedna od stvari koje nikako ne prijaju baterijama je visoka temperatura. Prosto rečeno, ona je jedan od najvećih neprijatelja baterija. Hladnoća im svakako ne prija, jer im smanjuje autonomiju, ali je to samo privremeno dok se baterija ne zagrije, piše Mondo.rs.

Većina baterija telefona može bezbjedno da radi do temperatura od oko 30-35 stepeni. Sve preko toga će nepovratno uništiti bateriju telefona.

Postoji veliki broj primjera šta ne treba raditi sa baterijama kada je toplota u pitanju - treba izbjegavati ostavljanje telefona na direktnom suncu, posebno puniti ih dok su na suncu ili ih smještati ispred otvora ventilacije na kolima dok vozite. Čak i one pregrade na kolima odmah ispod multimedije i ventilacije mogu da budu prilično topla mjesta kada nam radi grijanje, a tu nam je uvijek nekako baš zgodno da smjestimo telefon.

Ni nula nije dobra

Još jedna od stvari koje ne prijaju bateriji telefona je potpuno pražnjenje. Nekada, sa starijim Ni-Mh baterijama, postojala je procedura “formiranja” baterije koja je podrazumijevala cikluse potpunog pražnjenja i potpunog punjenja baterije, da bi se interni senzor bolje kalibrisao i bio precizniji, a baterija imala bolju autonomiju.

U međuvremenu je tehnologija napredovala, i nove baterije imaju potpuno drugu prirodu. Kada vam baterija padne na 0 posto, to može biti loše i utjecati na životni vijek telefona. Naravno, kada se ovo desi s vremena na vrijeme to i nije toliko veliki problem, ali, ako vam se često dešava da vam se telefon ugasi jer vam je baterija prazna, to nije dobro.

Moderne baterije više vole da ih punite nekoliko puta u toku dana pomalo, nego da ih držite na punjaču preko noći čak i kada su napunjene. Moderne baterije se najbrže pune kad su prazne, dok je sa popunjavanjem kapaciteta potrebno sve više struje da se elektroni naguraju unutar baterije, pa ponekad proces od 85-100% punjenja može da traje podjednako kao punjenje od 0-85%.

Telefon u fioci

Ako znate da neko vrijeme nećete da koristite telefon, jedna od grešaka koju svi mi pravimo je punjenje baterije do 100% i smještanje telefona u fioku. Bilo da stari telefon držite kao 'bekap' ili ga čuvate da ga date nekome u nekom trenutku, bolje je da bateriju ispraznite na oko 50-80% prije čuvanja.

Također, potrebno je da s vremena na vrijeme uključite telefon da vidite da se baterija nije slučajno potpuno ispraznila.

Čuvanje telefona sa punom baterijom nije dobro za njen životni vijek, pa ako zaista čuvate neke telefone, bolje malo ispraznite baterije kako bi im autonomija kada ih ponovo uključite ostala na nivou koji pamtite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije