Jeste li čuli za Teslinu izjavu od prije 96 godina u kojoj je predvidio mobitele?

6
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za Teslinu izjavu od prije 96 godina u kojoj je predvidio mobitele?
Foto: Wikipedia / Nikola Tesla

Jučer se navršilo 77 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača u oblasti elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 1856. godine, a umro je 7. januara 1943. u New Yorku. Školovao se u Hrvtaskoj, ali i u Gracu i Pragu, da bi 1884. otišao u Ameriku.

U Americi je isprva radio sa Thomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao svoj istraživački centar.

Jak zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres pogodio Tursku

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

Tesla je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenski zraci, elektron, kosmčki zraci i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog vijeka poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sistem komunikacija, odnosno današnje pametne telefone.

"Kad uvedemo bežični sistem cijeli će se svijet pretvoriti u ogromnimozak. Bićemo u stanju komunicirati jedni s drugim nezavisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi biće nevjerovatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu", rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. godine.

Još 1900. shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvi rengentski snimak – tada poznat kao "x zračenje".

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije