Misterij smrtonosnog pada aviona u Hrvatskoj: "Ne zna se ni zašto ni kako je tu završio"

2
Radiosarajevo.ba
Misterij smrtonosnog pada aviona u Hrvatskoj: "Ne zna se ni zašto ni kako je tu završio"
Foto: HGSS / Tragalo se za srušenim avionom

Uviđaj pada aviona na Maloj Kapeli u Hrvatskoj, ali istražitelji ni dalje ne znaju ni zašto je pao ni kako je tu završio.

U nizozemskom avionu koji je u subotu pao na Maloj Kapeli poginuli su svi putnici, njih najvjerojatnije troje, koliko ih je bilo po planu leta, potvrđeno je danas uviđajem na mjestu pada aviona Cirrus 20 koji provode karlovačka policija i glavni avionski istražitelj.

Kako je danas izvijestio DORH, uviđaj je proveden na šumovitom dijelu Male Kapele na području grada Ogulina. Glavni avionski inspektor Danko Petrin je rekao da su svi putnici u nizozemskom avionu poginuli te da je avionu jako oštećena olupina, koja je osim mehaničkih oštećenja dodatno uništena i požarom.

Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?

Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?

"Uviđaj je završen u 13:15. Na mjestu nesreće pronađena je izgorena olupina i nema preživjelih osoba. Bit će potrebna DNA analiza jer stanje mjesta nesreće je takvo da se vizualno nije mogao utvrditi tačan broj osoba. Možemo pretpostaviti ko su putnici, ali ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću. Crna kutija ne postoji na ovako malim avionima", rekao je Petrin i dodao:

"Poznat je plan leta, a zašto je bio na ovom mjestu, nije poznato. Poletio je s aerodroma u Mariboru s ciljem da sleti u Pulu, a zašto se našao ovdje, ne mogu reći. Pilot prijavljuje planom leta rutu. I onda kontrola leta to odobri ili ne. Ne znamo je li ova tačka leta bila u planu."

"Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali s pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje što i zašto se to dogodilo", rekao je Petrin.

Avionska nesreća

Odbacio je kao nagađanje tvrdnju da je uzrok pada aviona loše vrijeme jer da se oni "rukovode samo činjenicama, a da loši meteouvjeti ne znače automatski da su oni uzrok pada aviona".

"Avion može primiti do četiri osobe. Nije ostao bez goriva, došlo je do požara zbog goriva", istaknuo je.

Irena Golubić Rajković, zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, potvrdila je da uviđaj proveden te je iznijela detalje.

"Avion je u 11.21 sati poletio iz Maribora. Temeljem rezultata uviđaja i dosad prikupljenih saznanja utvrđeno je da je tokom jučerašnjeg dana oko 12.30 sati došlo do pada aviona u šumskom predjelu na području vrha Mali Makovnik. Na mjestu događaja avion je zatečen u potpuno izgorjelom stanju", rekla je.

"Prema prikupljenim podacima u avionu su vjerojatno uz pilota bila dva putnika, ali s obzirom na stanje aviona zbog identifikacije tijela naložena je obdukcija. Radi se o avionu nizozemskih registarskih oznaka, ali o vlasništvu i putnicima zasad još ne možemo govoriti. Plan izvlačenja je sutra uz pomoć policije koja će to organizirati. Vidljivost je prema izjavama očvidaca bila otežana i bila je magla", dodala je.

Mladen Žilić, zapovjednik JVP-a Ogulin, rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna:

"Sama lokacija je bila na nepristupačnom mjestu, svi alati i oprema su nošeni pristupnim putom, vatrogasci su sudjelovali. Olupina će se vjerojatno izvlačiti helikopterom, ne zna se kad. Opremu smo pješke nosili oko jednog kilometra", rekao je, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije