Ministar potvrdio: Ginekolog osuđen za silovanje, više ne radi u bolnici

0
Radiosarajevo.ba
Ministar potvrdio: Ginekolog osuđen za silovanje, više ne radi u bolnici
Foto: UPUZ / Klinički centar Osijek

Ginekolog iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, Zlatko Topalović, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, više ne radi u toj bolnici, otkrio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade.

Klinički bolnički centar Osijek oglasio se o slučaju osječkog ginekologa Zlatka Topolovca nepravomoćno osuđenoga za silovanje pacijentice i bludnje radnje tokom pregleda, navodeći da je na bolovanju kao i da su u tijeku dva disciplinska postupka.

"KBC Osijek je zatražio dostavu nepravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku od 8. veljače 2024. godine te je Županijski sud istu dostavio 11. rujna 2024. na temelju koje je pokrenut disciplinski postupak protiv prof. dr.sc. Zlatka Topolovca, dr. med.

Nihad Uk pozvao zdravstvene radnike da prekinu protest: Trenutni koeficijent je maksimum

Nihad Uk pozvao zdravstvene radnike da prekinu protest: Trenutni koeficijent je maksimum

Klinički bolnički centar Osijek je putem elektroničke pošte zaprimio upit novinarke N.Š o navodno novom neprimjerenom ponašanju ljekara tokom pregleda te je također pokrenut disciplinski postupak. Oba disciplinska postupka su u toku", naveli iz KBC-a.


Prema pisanju nekih medija, Topolovca je još jedna pacijentica prijavila za bludne radnje tvrdeći kako se bio sam u ordinaciji, iako nije smio samostalno obavljati preglede. Iz bolnice kažu da je optuženi ljekar dostavio potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad te da je trenutno na bolovanju.

Ministarstvo zdravstva dan ranije istaklo je da ovaj slučaj dovodi u pitanje povjerenje u ljekarsku struku, a nezadovoljni rezultatima dosadašnjeg postupanja u taj su KBC uputili hitnu zdravstvenu inspekciju. Iz KBC-a tvrde da stoje na raspolaganju Ministarstvu, kao i da surađuju sa svim nadležnim institucijama. "Nadamo se kako ćemo zajedno iznaći pravno utemeljeno rješenje za ovu situaciju. Također, nadamo se da će najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti ubuduće uskladiti pravno i moralno rješavanje ovakvih i sličnih situacija", zaključili su iz bolnice.

Odbrana odbacuje sve optužbe

U međuvremenu je stiglo i očitovanje optuženog ljekara koji se javnosti obratio preko advokata, i naveo da kazneni postupak i dalje traje, dodajući kako je potreba za izlazak pred javnost "neprimjerena hajka i pritisak na javnost i sudove".

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na interes javnosti kao i čitav niz do sada objavljenih navoda u medijima o liječniku prof. dr. sc. Zlatku Topolovcu koji je nepravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Osijeku, a radi zaštite instituta nedužnosti te zbog negativnih uticaja i pritiska na sudove, Ministarstvo zdravstva te KBC Osijek podnosi se ovo očitovanje. Sve navode i činjenice u vezi konkretnog kaznenog postupka optuženik i njegova formalna odbrana isticat će isključivo i samo na mjestima koja su za to predviđena, a to su sudovi.

Protiv presude Županijskog suda u Osijeku od strane obrane uložena je žalba te je redovni kazneni postupak i dalje u toku. Potreba za izlazak pred javnost je neprimjerena hajka i pritisak na javnost ali i na sudove s jedinim ciljem da se javnosti sugerira na zaključak da je nepravomoćno osuđena osoba ujedno i kriva što je suprotno odredbi čl. 3. Zakona o kaznenom postupku koji jasno navodi da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja kao i čl. 28. Ustava RH te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U smislu promicanja ljudskih prava podsjećamo da je jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota institut presumpcije nevinosti, jer takva osoba nije kriva te smo svi zajedno dužni svojim djelovanjem promicati i štititi ljudska prava pa tako i nepravomoćno osuđenih osoba što je temelj demokratskog društva i ravnopravnosti svih građana uz zabranu svih oblika diskriminacije i difamacije. Odbrana u cijelosti odbacuje sve navode optužbe", stoji u saopćenju Topoloveca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije