Pupovac: Milanovićev rasistički rječnik prema BiH i Srbiji je je vrlo opasan!

4
Radiosarajevo.ba
Pupovac: Milanovićev rasistički rječnik prema BiH i Srbiji je je vrlo opasan!
FOTO: Facebook / Milorad Pupovac

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac proteklih dana se našao na žestokom udaru predsjednika susjedne Republike Hrvatske, Zorana Milaovića.

Piše: Faruk Vele

Milanović je na nezapamćen način izrekao teške riječi na račun najistaknutijeg predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj, nazivajući ga čak "bijednikom". Pupovac je poruke koje mu je upućivao Milaović objelodanio na konferenciji za novinare.

Iako je cijela priča, zapravo, počela zbog navodnog pokušaja Milanovića da Pupovca i još nekoliko manjinskih zastupnika pokuša nagovoriti da preslože većinu u Saboru Hrvatske, te da podrže njegov zahtjev da se na mjesto predsjednice Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević (što vjerovatno ima veze sa obračunima predsjednika RH s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem) - nastupi šefa hrvatske države kako na domaćem, tako i na regionalnom planu postaju sve očitiji problem.

Jezik tragične prošlosti Evrope

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Pupovac ističe kako se u ovom slučaju ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi, jer "jezik koji koristi predsjednik Milanović onemogućava bilo koju vrstu rasprave".

"Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički, ili zato što sve što vi kažete on izvrne... To je jezik koji smo vidjeli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trumpa u Americi, poput Jaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim istorijskim razdobljima, prije stotinjak godina, u tragičnim razdobljima Europe", kazao je Pupovac za Radiosarajevo.ba.

Pupovac dodaje kako malo ko razumije motive ovakvih političkih nastupa šefa hrvatske države.

"Tu rasprave nema. Mi ne razumijemo, koliko god se trudili, koji je smisao, koja je svrha, koji je mogući razlog zbog čega je predsjednik odustao da razgovara s institucijama s kojima treba razgovarati kad su posrijedi njegova ovlaštenja, a to su institucije koje zajedno s njim sudjeluju oko izbora Vrhovnoga suda. Jer je sasvim jasno da on to u nikakvoj varijanti nije mogao, niti može obaviti sam. Ovako je odlučio da, s jedne strane, sam krene u tumačenje Ustava, bez konzultiranja Ustavnoga suda. Sam je odlučio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem nitko zapravo ne može ostati neuprljan", smatra Pupovac.

Zoran Milanović - undefined

Foto: EPA-EFE: Zoran Milanović

Zabrinut sam za Milanovića

Smatra da "Hrvatska, odnosno hrvatsko društvo nemaju, nažalost, jak i razvijen javni um", zbog čega dešavanja poput posljednjih ostavljaju posljedice.

"I ako se to što postoji kao pretpostavka racionalnog odlučivanja o javnom dobru, interesu jedne zemlje kao što je Hrvatska – uništava, da se sve pretvara u svojevrsno seosko guvno na kojem dolaze kavgadžije..., to nije posao koji može da sačuva ono što je naciji, društvu, državi neophodno. To je nešto što samo može proizvesti kaos i može destabilizirati zemlju koja je, prije svega, nekoliko godina zaustavila jedan proces slične vrste koji je tada vodio gospodin Karamarko (Tomislav, bivši predsjednik HDZBiH). Tako da, zabrinut sam zbog toga što se događa. Zabrinut sam i za samog predsjednika Republike. Uzdam se da će se nešto dogoditi da se to zaustavi", ocijenio je Pupovac.

Govor kulturalnog rasizma

Javnost u BiH se sjeća da je Milanović na najgori način govorio o BiH 2016, godine, u vrijeme dok je bio predsjednik SDP-a. Mnogo pažnje imalo je i njegovo prošlogodišnje odlikovanje optuženog optuženika za ratne zločine u našoj zemlji Zlatana Mije Jelića.

Potkraj 2020. godine Milanović je sve šokirao svojim izjavama o "sapunu i parfemu" u kontekstu BiH, koja je izazvala i brojne reakcije, da bi početkom ovog mjeseca opet uvrjedljivo govorio i o BiH u kontekstu borbe s koronavirusom zbog čega su čak uslijedili zahtjevi da bude proglašen personom non grata...

"Nažalost, predsjednik Milanović omalovažava gotovo svakoga s kim se ne slaže, od žena, predstavnika manjina, predstavnika gej populacije, predstavnika akademske zajednice, do susjednih naroda i država. Ono što me posebno zabrinjava jeste svojevrsni govor kulturalnog rasizma koji se u njegovom rječniku može osjetiti. I kada je posrijedi komunikacija prema Bosni i Hercegovini i kada je posrijedi komunikacija prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno. Mi smo narodi i države koji se još nismo zaliječili ratne strahote koje smo prošli u međusobnom ratnom sukobljavanju, patnjama koje smo nanosili jedni drugima", ističe Pupovac, te dodaje:

"Korištenje te vrste retorike, produbljivanje u javnosti od strane najviših predstavnika države, govora, retorike kulturalnog rasizma prema narodima koji su istočno od Hrvatske i u tom smislu vjerski, kulturološki i djelomično kulturološki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, je čin verbalnog vrijeđanja i verbalnog ponižavanja".

Stanje u koje je predsjednik ušao kao osoba

Odgovarajući na pitanje da li su Milanovićevi manevri dio političke strategije, da li iza toga stoji određeni cilj, te kuda takav jedan pristup (bez obzira na motive) vodi, Pupovac je dogovorio kako "nema potvrda za to da tu postoji neki cilj i neki sistem".

"Bojim se da je riječ o jednom stanju u koje je predsjednik sam kao osoba ušao i u kojem su se različiti atavizmi prostora u kojem živimo u njemu razbudili, te počeli govoriti jezikom kojim govori. To nije nešto što može biti dobro za Hrvatsku. To ne može biti dobro za dijelove naroda koji žive u susjednim zemljama kao što je BiH, mislim na hrvatski narod, ili u Srbiji, to ne može biti dobro za samu Hrvatsku, i za njezinu krhku demokraciju. A sasvim siguran sam da ne može biti dobro ni za samog predsjednika. Jer to ako se nastavi ovako neće odjekivati samo unutar Hrvatske i preko granica susjednih država koje se u njegovim govorima spominju pogrdnim i nerijetkom rasističkim rječnikom, to će se sasvim sigurno prenijeti na širi prostor i na šire granice", zaključio je Pupovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije