Udar desnice na Plenkovića: Kako je intervju Milorada Pupovca ''zapalio'' Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Udar desnice na Plenkovića: Kako je intervju Milorada Pupovca ''zapalio'' Hrvatsku
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Već danima se ne smiruju tenzije u Hrvatskoj nakon što je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac proteklog vikenda dao intervju za portal Radiosarajevo.ba u kojem je rekao da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije.

Piše: Faruk Vele 

Pupovac je u razgovoru za naš portal, podsjetimo, upozorio, a povodom najnovijih napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području, kako situacija u Hrvatskoj u pogledu međuetničke tolerancije uopće nije dobra.

Pupovac: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije

Remetilački faktor

Ne samo da su brojni mediji prenosili i na svoj način interpretirali navedenu izjavu, već su uslijedile i žestoke javne reakcije, počevši od veteranskih udruženja, desničara, do socijaldemokrata. Toliko da su u javnosti gotovo zaboravljeni stvarni razlozi za reakcije – napadi na građane Hrvatske srpske nacionalnosti.

''Jutarnji list'' piše tako da su '''braniteljske udruge na nogama'' zbog izjava Milorada Pupovca za Radiosarajevo.ba, te zaključuje da je na sceni ''udar desnice'' na premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Andrej Plenković - undefined

Foto: EPA-EFE: Andrej Plenković

''Tražimo od vlade da nam kaže podržavaju li oni Milorada Pupovca ili se ograđuju od njegovih posljednjih izjava u kojima je modernu Hrvatsku usporedio s NDH, a braniteljske udruge nazvao glavnim remetilačkim faktorom u Hrvatskoj, pa još kaže da smo i ustašoidni'', komentirao je na svoj način izjavu Pupovca Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

To je samo jedna u nizu sličnih izjava.

Na koncu, potaknuta žestokim reakcijama svoj stav dala je i Vlada RH.

S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, tvrde u Vladi, očekuje se da bi se trebao suzdržati od riječi koje pridonose društvenoj polarizaciji i podizanju tenzija.

''To samo daje povoda onima na krajnjem političkom spektru da nastave takvu retoriku, raspiruju tenzije i prikupljaju političke bodove'',  kazali su u Vladi RH.

Milorad Pupovac - undefined

Foto: Patrik Macek / Pixsell: Milorad Pupovac

Pupovac zasad nije htio komentirati histerične reakcije u Hrvatskoj.

Kaže nam da prate i analiziraju situaciju.

''Pa ćemo onda vidjeti što ćemo činiti'', kratko je poručio Pupovac za Radiosarajevo.ba.

Da li slučaj ''Pupovac'' može utjecati na stabilnost Vlade RH?

Interes Beograda 

Politički analitičar Davor Gjernero smatra da istup Pupovca ne može generirati krizu Vlade.

''Odluka premijera Plenkovića da ne iskoristi ovu izjavu gospodina Pupovca za raskidanje koalicije s SDSS-om, strankom nasljednicom ratne zločinačke stranke SDS, mudar je potez, jer teret odluke o budućim odnosima prebacuje na gospodina Pupovca i njegove suradnike. Pupovac zna da bi zbog interesa Beograda morao raskinuti koaliciju, a da bi zbog interesa Srba u Hrvatskoj morao koalicijske odnose održati. On je pred teškim izborom'', smatra Gjenero.

Davor Gjenero - undefined

Foto: Boris Scitar / PIXSELL: Davor Gjenero

Prema njegovom mišljenju, to što se događa u odnosima vladajuće većine i gospodina Pupovca i njegovih sljedbenika nije povezano s unutarnje političkom dinamikom u Hrvatskoj, nego isključivo s interesima Beograda.

''Zato je pred gospodinom Pupovcem vrlo teška politička odluka, a manevarski prostor mu je žalosno sužen'', naveo je Gjenero u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ugledni hrvatski novinar Denis Romac, komentator riječkog ''Novog lista'', postavlja logično pitanje – zar je Pupovac doista najveći hrvatski problem?

Pita se kako to da nisu problem mrzitelji i napadači, kao njihovi politički pokrovitelji, a jesu Srbi i njihovi predstavnici, koji su se usudili javno progovoriti o onome što se dogodilo u okolici Knina i objasniti što to govori o današnjoj Hrvatskoj?

''Ovdje nije riječ o političkoj raspravi, nego o programiranoj hajci na političkog čelnika hrvatskih Srba, koja bi se, bojimo se, sudeći po trenutačnoj atmosferi linča, mogla završiti tragično, ne samo za njega, nego i za Hrvatsku'', smatra Romac.

Dodaje kako je dovoljno vidjeti šta o Pupovcu ovih dana govore ne samo marginalci, nego i utjecajni i popularni političari, koji Pupovca, tog istinskog hrvatskog domoljuba, sramotno uspoređuju s vođama srpske pobune, Raškovićem, Babićem i Martićem.

''Najveći je problem, dakako, Milorad Pupovac, čovjek koji se još početkom devedesetih godina hrabro suprotstavio srpskom secesionizmu i koji je za hrvatsku državu napravio nemjerljivo više od svih onih koji ga danas huškački nazivaju četnikom i ideologom srpskog nacionalizma. Pupovac u posljednja tri desetljeća nikad nije odustao od ideje da hrvatski Srbi svoje probleme trebaju rješavati unutar Hrvatske, kroz hrvatske institucije i u suradnji s hrvatskim političkim strankama koje su u tom trenutku bile na vlasti, a znamo da je to uglavnom bio nacionalistički HDZ, jačajući tako legitimitet hrvatske vlasti i države'', ističe Romac.

Operacija iz Rijeke i Sarajeva

Za razliku od Romca, Gjenero smatra da je problem Pupovca u tome što je on, neočekivano za nekoga ''s takvim ugledom, obrazovanjem i političkim iskustvom, izgubio političku autonomiju i postao klijentom režima Aleksandra Vučića u Beogradu''.

''Taj je režim, pak trenutno svim silama angažiran na transfer nestabilnosti iz Srbije u susjedne države, pa i Hrvatsku. Jedan skandalozan nemili događaj u okolini Knina iskorišten je za obavještajnu operaciju, vođenu iz generalnog konzulata Srbije u Rijeci, kome je na čelu, kao i Ambasadi Srbije u Sarajevu, jedan od bivših direktora BIA, neki Goran Petrović. Pokušava se stvoriti atmosfera opće nesigurnosti za Srbe u Hrvatskoj, koja objektivno ne postoji, a administracija Andreja Plenkovića insistira na tome da svi manjinski zastupnici, pa i zastupnici SDSS-a sudjeluju u vladajućoj koaliciji. I bez tri zastupnika SDSS-a Plenkovićeva vlada ima većinu, ali unatoč tome premijer ne želi raskidati koaliciju, čak niti nakon što je gospodin Pupovac, primoran na to od Beograda, javno izjavio kako Hrvatska postaje centar destabilizacije regije i kako je zbog navodne opsesivne mržnje prema Srbima na putu da postane isto što i kvislinška NDH'', tvrdi Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije