Milorad Pupovac i manjinci napali Crkvu i HRT zbog širenja ustaštva

Radiosarajevo.ba
Milorad Pupovac i manjinci napali Crkvu i HRT zbog širenja ustaštva
FOTO: Facebook / Milorad Pupovac

Predstavnici srpske, jevrejske i romske nacionalne manjine te antifašista uputili su apel hrvatskim institucijama u kojem traže da, u skladu s Ustavom i Krivičnim zakonom, Hrvatska osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava fašizma i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), sazdanoj na rasnim zakonima.

Način na koji se prema tim pojavama odnose Njemačka i Austrija trebao bi biti način na koji se prema njima treba odnositi i Hrvatska, poručuju u  saopćenju saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik koordinacije jevrejskih općina Ognjen Kraus i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, prenio je Index.hr.

Dopis u kojem upozoravaju na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj uputili su predsjednici Republike, predsjednicima Hrvatskog sabora i vlade te glavnom državnom odvjetniku.

Umanjuje se broj žrtava NDH

U njemu se navodi kako predstavnici Srba, Jevreja, Roma, antifašista i svih Hrvata koji su se usprotivili ustaškom režimu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vrijeđanja sjećanja na njihove sunarodnjake, suborce i protivnike režima NDH koji su bili žrtve holokausta, genocida i ratnog zločina.

"Umanjuje se broj žrtava i negira da su ti zločini počinjeni u NDH kao i sama NDH, zasnovana na rasnim zakonima. Umjesto da predsjednica, Vlada, Sabor, DORH, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju učestvovati u njima", napominje se u saopćenju.

"Revizionistički pokret širi se uz pomoć Katoličke crkve"

Te su pojave prisutne već duže vrijeme, ali zadnjih godina, a naročito ove godine, sve su izraženije i jače. Posebno što se taj revizionistički i negacionistički pokret širi uz pomoć Katoličke crkve, pojedinih jedinica lokalne samouprave i pojedinih boračkih organizacija, te što mu nacionalni mediji, u prvom redu javni servis HRT, daju pravo građanstva promovirajući ga u svojim informativnim, "obrazovnim" i zabavnim emisijama.

Navedeni akteri, uključujući i HRT, služe se opskurnim, nenaučnim i pseudouistraživačkim publikacijama dajući im pravo građanstva i na taj način postižu dvostruki cilj, kaže se u saopćenju.

"Prvo relativiziranjem i negiranjem počinjenih zločina ustaškog pokreta i NDH stvaraju pretpostavke za reafirmaciju tog pokreta i njegova režima koji su služili tadašnjim okupacijskim silama. Drugo, opskurna nenaučnost i pseudoistraživački radovi trebaju postati društvena vrijednost, poželjan način javnog i društvenog djelovanja. I jedno i drugo smatramo opasnim i veoma štetnim ne samo za narode koje predstavljamo nego i za zemlju u kojoj živimo", poručuju potpisnici dopisa.

Poslali i apel

Saopćenju koje je uputilo Srpsko narodno vijeće priložen je dokument "Apel - Tražimo osudu", koji potpisuju također Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin.

"Apel - Tražimo osudu" započinje s konstatacijom da se hrvatsko društvo zadnjih godina suočava s plimom revizije historijskih događaja i krivotvorenjem historijske realnosti fašističke NDH, a takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko.

Komentirali i Karamarka

"U borbi za političku vlast Karamarkova je stranka otvorenije nego dotad koketirala i surađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija; od udruženja veterana preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija, do istaknutih pojedinaca u desnici", navodi se u apelu.

"Vrhunac je prva polovica 2016. godine, kada u vrijeme kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića dolazi do juriša ultrakonzervativaca na mnoge državne institucije. Uz to, utjecajniji dijelovi Katoličke crkve u Hrvatskoj postigli su da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promoviranje negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svjetskom ratu", stoji u apelu.

Za iskrivljavanje slike o ustaškom koncentracijskom logoru posebno prozivaju Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac kojem su, kako navode, na čelu Stjepan Razum, visoko rangiran u crkvenoj hijerarhiji, i sekretar Igor Vukić, pseudohistoričar i autor nenaučne publikacije "Radni logor Jasenovac".

Djelovanje tog društva, poput polaganja vijenaca stradalima u Jasenovcu nakon 1945., pozdravio je i tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, upozorava se u apelu.

Kažu da je Katolička crkva odigrala logističku ulogu u promoviranju Vukićeve knjige.

Katoličku crkvu prozivaju da je odigrala logističku ulogu u promoviranju Vukićeve knjige, koja je predstavljena u brojnim crkvenim prostorijama širom Hrvatske i u Glasu koncila, službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije. Osim toga, HRT je 30. maja ugostio Vukića u emisiji "Dobar dan, Hrvatska", u kojoj je negirao historijsku realnost i masovne zločine u logoru Jasenovac.

Napominju da je Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac krajem prošle godine Ministarstvo hrvatskih boraca odobrilo finansijska sredstva, čime je vlada postala finansijer "negacionističkog, pseudonaučnog udruženja koje permanentno plasira neistine o historiji logora Jasenovac".

Ističu i slučajeve kontroverznog slovenskog publicista Romana Leljaka i njegove knjige "Mit o Jasenovcu", za kojeg kažu da je čest gost "skandalozne televizijske emisije 'Bujica', koja se emitira na brojnim lokalnim televizijskim stanicama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije