Milo Đukanović: Povampireni profašistički koncepti traže jasan odgovor

cdm.me
Milo Đukanović: Povampireni profašistički koncepti traže jasan odgovor

Povampireni profašistički koncepti koji uzimaju sve više maha traže jasan odgovor, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju festivala "Radovan Zogović" u Kolašinu, izvještava CdM.

On je istakao kako mu je čast da kao predsjednik Crne Gore govori o Radovanu Zogoviću, jednom od crnogorskih i jugoslovenskih velikana 20. vijeka.

"Drago mi je što su ovdje veliki znalci njegovog književnog djela i njegovi poštovaoci. Baš ovdje u Kolašinu, jezgru crnogorskog antifašizma, čiji je i on autentični simbol. U gradu koji je iznjedrio devet narodnih heroja, u kojem je jula 1944. godine na zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja, preimenovanog u Crnogorsku antifašističku Skupštinu narodnog oslobođenja (CASNO), donesena odluka da Crna Gora bude ravnopravna federalna jedinica nove Jugoslavije.

U manastiru Morača, u vrijeme najtežih borbi nakon Trinaestojulskog ustanka, odigrala se priča koja može biti poučna za današnje naše prilike. Zogović piše: „…U decembru smo prebačeni dublje u Crnu Goru, u manastir Moraču, gdje je bilo sjedište Okružnog komiteta partije, Štab Komskog partizanskog odreda… Svojom brigom o manastiru pridobili smo do tad partizanima sasvim nenaklonjenog igumana, inače dalmatinskog pravoslavnog vladiku, koji je u Crnu Goru pobjegao od vatikansko-ustaškog terora, da u njoj, kao pristalica Narodnooslobodilačke borbe, umre na četničkom konopcu…", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, u susret obilježavanju 113-te godišnjice Zogovićevog rođenja, čovječanstvo se suočava sa izazovima koji nameću logiku restrikcije i straha za osnovnu materijalnu egzistenciju.

"Utoliko prije, svi zajedno osjećamo dodatno zadovoljstvo što je ovaj festival dokaz da Crna Gora i u vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa pridaje poseban značaj kulturi i ličnostima koje učvršćuju svijest o njenom identitetu.

Ovaj kulturni događaj je ujedno i potvrda da je današnja Crna Gora, utemeljena na antifašističkim tradicijama, zogovićevska, koja istrajno i posvećeno vodi politiku međunacionalnog pomirenja.

Antifašista i crnogorski patriota, koji je kad su drugi padali u nacionalističke zablude prvi položio ispit čojstva, čuvajući druge od sebe, i od one Crne Gore koja je mislila da se smije otimati tuđe. 'Došljaci – pjesme Ali Binaka' crnogorska su legitimacija građanske Crne Gore, trajno sabrane u ideji multietničnosti i multikonfesionalnosti, što je jedna od temeljnih evropskih vrijednosti, koju mi danas čvrsto zastupamo i njegujemo", istakao je Đukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije