Milo Đukanović nakon rezultata izbora: 'Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem. Čestitam...'

5
Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović nakon rezultata izbora: 'Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem. Čestitam...'
Foto: AA / Milo Đukanović u Podgorici

Nakon što se u Crnoj Gori danas, 2. aprila održao drugi krug historijskih izbora, Centar za monitoring i istraživanje objavio je preliminarne rezultate prema kojima je novi predsjednik Jakov Milatović

Glasačko pravo imalo je 542.154 građana, a objavili su rezultate 100 posto obrađenog uzorka.

Jakov Milatović osvojio je 58,9 posto glasova, a Milo Đukanović 41,1 posto glasova.

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Tim povodom se oglasio i Milo Đukanović:

"Završeni su predsjednički izbori u Crnoj Gori. Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću na povjerenju koje je dobio na predsjedničkim izborima.. Što se mene tiče, da bude uspješan predsjednik. Ako on bude uspješan predsjednik, to znači da će i Crna Gora biti uspješna država.

Ovo je prilika da zahvalim svim građanima Crne Gore koji su vidjeli da imamo u Crnoj Gori kredibilan i demokratski izborni proces koji svakako doprinosi domaćem i međunarodnom ugledu Crne Gore i svakog njenog građanina. Također, želim da se zahvalim građanima Crne Gore koji su mi dali povjerenje, ja svaki glas zaista cijenim kao i svih ovih 30 godina. Nekada su ti glasovi bili dovoljni za većinu, sada nisu.

Sačuvati povjerenje 160.000 glasova nakon 30 godina vlasti nije tako jednostavno. Želim da kažem da sam ponosan što sam podršku dobio u onim sredinama u kojoj većinu čine pripadnici manjinskih naroda jer to potpuno daje satisfakciju mojim kontinuiranim zalaganjima za građansku Crnu Goru i multietničko društvo koje će se zasnivati na temeljima evropskih vrijednosti.

Mislim da je jako važno da Crna Gora napravi i sljedeći izbor, a to je onaj koji je zakazan za 11. juni. To su parlamentarni izbori. Sve ono što se događa ovih dana, uključujući i ovaj dan potvrđuje da Crna Gora nema vladu, da Crna Gora ima zalutale institucije. Te institucije nisu na visini zadataka. Ja sam čestitao rezultate izbora, ali institucije u izbornom procesu su se pokazale veoma slabe. Jako je važno da Crna Gora nakon 11. juna dobije vladu koja će je odgovorno voditi putem evrkopskog cilja.

Mogao sam ove izbore posmatrati sa tribina, iz ugodnije pozicije svjedočiti ovim izborima, ali nisam želio. Nije to bilo na nivou moje odgovornosti prema Crnoj Gori. Mene je u ove izbore uvela odgovornost prema Crnoj Gori."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije