Niz nepravilnosti na izborima u Crnoj Gori: Polomljena glasačka kutija, kupovina glasova...

1
Radiosarajevo.ba
Niz nepravilnosti na izborima u Crnoj Gori: Polomljena glasačka kutija, kupovina glasova...
Foto: Twitter / Polomljena glasačka kutija na izborima u Crnoj Gori

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsjedničkih izobra. Birači odlučuju da li će zemlju voditi dosadašnji predsjednik, čelnik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, ili političar iz Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović.

Iz Centra za monitoring i istraživanje kažu kako im u kontinuitetu pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopćavanje imena i prezimena birača od strane članova BO. 

Iz više izvora CeMI-ju je, kako su naveli, prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije. 

Kakva vozila vole bh. susjedi? Ovo je daleko najprodavaniji novi automobil

Kakva vozila vole bh. susjedi? Ovo je daleko najprodavaniji novi automobil

U Bijelom Polju, BM 44: prijavljeno je i potvrđeno da je glasačka kutija slomljena, usljed čega je glasanje na ovom BM prekinuto.

Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu. 

U Podgorici, OŠ "Radojica Perovic", BM 4B: Lice sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 sati pokušalo da dođe do BM nije bilo u mogućnosti da mu priđe, zbog činjenice da je kapija bila zaključana.

Incident ispred biračkog mjesta: Muškarac nožem napao člana odbora

Incident ispred biračkog mjesta: Muškarac nožem napao člana odbora

"Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka", saopćeno je iz CEMI-ja. 

U Crnogorskog bataljona 2 - Podgorica, BM 21: prijavljeno je da jedan od članova BO konzumira alkohol na biračkom mjestu i javno naglašava za koga treba da se glasa, piše Antenam.

"Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa tačkom 3.2 Pravila o radu biračkih odbora koja propisuje da su predsjednik i članovi biračkog odbora i lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da poštuju red na biračkom mjestu i da ne ometaju rad na biračkom mjestu", saopćeno je iz CEMI-ja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije