Januš Bugajski: "Crna Gora mora sačuvati nezavisnost"

0
Radiosarajevo.ba
Januš Bugajski: "Crna Gora mora sačuvati nezavisnost"
Foto: Pobjeda / Januš Bugajski

Nedjeljni drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori i predstojeći parlamentarni izbori pokazaće u kom pravcu će zemlja krenuti u narednim godinama. Bez obzira na svoja obećanja, slab i neiskusan predsjednik kojeg podržavaju srpski nacionalisti mogao bi da povuče Crnu Goru još dublje u srpsku orbitu i ubrza prodor Kremlja, piše Januš Bugajski, viši saradnik za Jamestown Foundation u Washingtonu.

Nakon izbora Joa Bidena u novembru 2020. postojao je široko rasprostranjen osjećaj da će svi otvoreni sukobi na Zapadnom Balkanu biti riješeni i da će region dobiti jasniju mapu puta ka članstvu u EU. Umjesto toga, sada se čini da je region otet od strane etnonacionalističkih snaga koje se predstavljaju kao demokrate, a Washington je ili podlegao njihovoj agendi ili je ometen hitnijim globalnim krizama.

Događaji tokom prošle godine ukazuju na to da je možda napravljen nacrt između Washingtona i Brisela za novo regionalno rješenje. Navodni plan je zasnovan na premisi da je srž sukoba između Srba i Albanaca, a da su Hrvati treći glavni regionalni akter. Ako se ovi sporovi mogu riješiti, onda će region očigledno biti svjedok produženog perioda mira i stabilnosti. Suština tripartitnog plana je da se Beograd, Zagreb i Tirana nagrade političkim i ekonomskim uticajem na manje susjede i direktnijom kontrolom nad srodnim stanovništvom.

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Dakle, osim što dominira politikom u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, Beograd bi preko svojih saveznika i opunomoćenika bio ovlašćen da uz pomoć pravoslavne crkve i srpskih nacionalističkih predstavnika u parlamentu i vladi nastavi sa posrbljavanjem Crne Gore.

Istovremeno bi se razvijala inicijativa "Otvoreni Balkan" uz ohrabrenje SAD i EU, kako bi se stekla dublja regionalna ekonomska poluga. Tripartitni plan bi obezbijedio dominaciju tri regionalne sile i pod međunarodnim pritiskom bi se očekivalo da se manje države povinuju kako bi se obezbijedila regionalna stabilnost.

Bugajski: Rusija bi mogla potaknuti novi rat na Balkanu, BiH u najvećoj opasnosti

Bugajski: Rusija bi mogla potaknuti novi rat na Balkanu, BiH u najvećoj opasnosti

Ipak, uprkos ,"uzvišenim nadama" njenih autora, tripartitna šema takođe sadrži tri ozbiljna defekta koji će vjerovatno izazvati nove sukobe.

Prvo, Crnogorci, Bošnjaci i Kosovari, čiji su izraziti nacionalni i državni identiteti ojačani od raspada Jugoslavije, će se oduprijeti svim pokušajima koji ograničavaju njihovu nezavisnost. Proces njihovog potčinjavanja bilo kakvim širim političkim aranžmanima biće opterećen opozicijom i otporom koji će potkopati multietničnost i demokratski razvoj. Paradoksalno, pokušaji Zapada da umire većinske nacije će se suprotstaviti zapadnoj agendi promocije demokratije i građanskih prava.

Tamara Nikčević: Građani Crne Gore 2. aprila odlučuju o sudbini svoje zemlje, ali i regije

Tamara Nikčević: Građani Crne Gore 2. aprila odlučuju o sudbini svoje zemlje, ali i regije

Drugo, Srbija, Hrvatska i Albanija će protumačiti tripartitni plan, koji su odobrili Vašington i Brisel, kao zeleno svjetlo za potpunu teritorijalnu zapljenu. Novi proces podjele može se ubrzati jer se Crnogorci, Bošnjaci i Kosovari aktivno odupiru pritisku velikih susjeda. Međuetnički sukobi izazvani pokušajima političke dominacije daće Beogradu, Zagrebu i Tirani izgovore da nasilno intervenišu i navodno zaštite svoje etničke sunarodnike.

Treća negativna strana tripartitnog plana je omogućavanje još većeg ruskog imperijalnog prodora njegovanjem više zapadnobalkanskih klijenata za Kremlj. Moskva bi kroz ogroman uticaj u Srbiji mogla da potkopa NATO alijansu i imala bi veći prostor da podriva hrvatsku i albansku elitu.

U stvari, zapadni plan, osmišljen da trajno riješi sve neriješene sporove, bi u praksi izazvao nove regionalne sukobe i potkopao veliki dio napretka regiona.

Izbori u Crnoj Gori su stoga veliki test ne samo za stabilnost zemlje, već i za nezavisnost svake balkanske države, prenosi Pobjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije