Milici su davali 1 posto šanse da preživi, rodila je i treće dijete: "Slavim svaki dan"

0
Radiosarajevo.ba
Milici su davali 1 posto šanse da preživi, rodila je i treće dijete: "Slavim svaki dan"
Foto: Ringier / Milica Petrović sa suprugom Lazarom i kćerkicom

Milica Petrović iz Srbije, tačnije Niša, zatrudnila je treći put i, poslije dva sina, saznala da će dobiti curicu.

Nakon ove sretne vijesti, Milica je dobila i onu tužnu pred kraj trudnoće - da ima neooperativan tumor limfnih čvorova u grudnom košu koji liječi sada.

Zato je kao urgentni pacijent hospitalizovana u porodilištu Kliničkog centra Niš i nakon carskog reza, u osmom mjesecu trudnoće, 28. marta rodila kćerku Nikolinu.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Je li konačno otkriven lijek protiv raka? Kod 12 pacijenata tumor potpuno nestao

Je li konačno otkriven lijek protiv raka? Kod 12 pacijenata tumor potpuno nestao

Provela je dvije nedjelje na respiratoru, te je imala jedan posto šanse da preživi, piše Žena Blic.

"Od trenutka kad sam saznala da mi tumor ugrožava život, jer sam od petog mjeseca trudnoće počela da se zamaram, oticala sam, sve teže sam disala i mogla sam da spavam samo sjedeći. Ljekarske kontrole i analize su pokazivale nedovoljno hemoglobina. To mi se desilo i u prethodne dvije trudnoće, a zbog bebe nisam mogla da idem na pregled skenerom", rekla je Milica te je dodala:

"Nijednog trenutka nisam sumnjala u svoju snagu da ću sve izdržati. Ljekari su me tješili da su sve tegobe od trudnoće prolazne. Djevojčicu sam željela da rodim i moja porodica mi je sve na svijetu. Zato imam mnogo hrabrosti, snage, bez straha sam u ovoj borbi za izlječenje i sigurna sam da ću se uskoro sasvim oporaviti. Do sada sam primila četiri hemoterapije, ljekari kažu da su rezultati odlični", ispričala je Milica.

Na dan kad je hospitalizovana 26. marta, ljekari su odlučili da je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hitno snime na rendgenu i zaštite plod od rendgenskih zraka u poodmakloj trudnoći. Rezultati su pokazali tumor limfnih čvorova, poražavajući za optimizam, ali ga Milica ni tada nije izgubila.

"I kad sam pročitala nalaz, nisam izgubila nadu, a to je bilo ključno! Zakazan je carski rez, a ja sam od saznanja za bolest prvo odlučila da ne budem u kontaktu s porodicom da ih ne opterećujem dodatno i da se koncentrišem na liječenje. Vremena provedenog do carskog reza sam se tek kasnije prisjećala", detalj po detalj", rekla je Milica.

Zbog stresa, straha i brige sve kao da se dešavalo nekome drugom. Zaboravila je čak i svoje ime.

"Da sam zbog tegoba primljena u bolnicu u ranijem periodu trudnoće, zbog snimanja na rendgenu morala bih da abortiram. Srećom, spašene smo i kćerka i ja, po drugi put. U drugom mjesecu trudnoće sam pobijedila i koronavirus bez težih simptoma", pojasnila je Milica.

Tek kad se probudila na respiratoru u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju u Nišu, polako je shvatila da leži na bolničkom krevetu. Na respirator je stavljena odmah poslije porođaja jer je tumor pritiskao disajne puteve. Počela je tada da dobija i hemioterapiju.

"Saznala sam ubrzo da sam rodila zdravu kćerku, koja je od rođenja bila u inkubatoru kao prijevremeno rođena beba sa kilogram i 830 grama, a i ja sam rođena prijevremeno", navela je majka troje djece.

Zbog hemoterapije je smršala i izgubila mlijeko, pa bebu prehranjuje prema preporuci pedijatra, a ona svakog dana pije koziju surutku. Milica se rado šminka i uvek je voljna sa druženje i smijeh. Sada nosi marame i turbane kao modni detalj i navikla se.

"Ne smetaju mi zato što znam da će mi poslije hemoterapije opet porasti kosa i ofarbaću je u boju koju budem željela, a mogu i periku da nosim. Pri opadanju, kosa mi je padala i u ožiljak od traheotomije na grlu, pa mi je bez kose lakše i nije mi vrućina", zaključila je Milica.

Za Ženu Blic je iskreno rekla kako njeni sinovi obožavaju sestru i zovu je princeza.

"U junu sam u kafani slavila 50. rođendan moje majke, a ja slavim svaki dan kao rođendan. Ovog ljeta želim i da sama s mužem odmorim malo u banji", ispričala je Milica.

Tim niških ljekara izveo historijski poduhvat .

"Milici je u završnom trimestru trudnoće otkriven tumor u grudnom košu koji je pritiskao velike krvne sudove i pluća i otežavao disanje. To je tumor sa ekspanzivnim rastom, koji može da dostigne veličinu dječije glave. Zato je hitno porođena carskim rezom da bi se spasila beba i pokušala da spasi majka. Imali smo veliki izazov za cijelu ekipu", naveo je Aleksandar Nikolić, anesteziolog na Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije