Je li konačno otkriven lijek protiv raka? Kod 12 pacijenata tumor potpuno nestao

1
Radiosarajevo.ba
Je li konačno otkriven lijek protiv raka? Kod 12 pacijenata tumor potpuno nestao
Foto: stock.adobe.com / Ilustracija

Novi lijek protiv tumora rektuma stopostotono liječi pacijenete, ističe se u studiji objavljenoj u uglednom medicinskom časopisu "New England Joyrnal of Medicine".

Imunoterapijski lijek, nazvan "dostarlimab", dobilo je 12 pacijenata sa poodmaklim tumorom rektuma. Rezultat - kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija. Pacijenti su primali "dostarlimab" svake tri sedmice u periodu od šest mjeseci.

Novi lijek razvio je "Tesaro", američka biotehnološka kompanija. Doktor Louis Diaz Junior, koautor studije, u razgovoru za "New York Times" ističe da se ovakav uspjeh po prvi put dogodio u historiji istraživanja tumora. Naučnici i ljekari nastavili su praćenje stanja svih 12 pacijenata mjesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan - nijedan pregled ni pola godine nakon primanja lijeka nije pokazao znakove da se tumor vratio.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Od primanja lijeka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemoradioterapiju ni na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar "Memorial Sloan Kettering".

Ipak, treba imati na umu da je studija sprovedena na samo 12 pacijenata i da se ne može smatrati kao "konačna istina" zbog malog uzorka, što znači da treba provesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila efikasnost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog lijeka. Onkolog Hana Sanoff iz "Centra Lineberger" navodi da rezultati ove studije "daju razloga za veliki optimizam".

"Ako imunoterapija može poslužiti kao lijek za tumor rektuma, to znači da pacijenti više neće morati da prihvataju kompromise kako bi bili izliječeni", napominje.

Andrea Kercheck, onkolog u centru "Memorial Sloan Kettering" i koautor naučne studije, naglašava da ljekari nisu očekivali takav uspjeh.

"Ovakvo nešto nismo nikad ranije vidjeli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima", ističe ona. Prema navodima ljekara, lijek "dostarlimab" otključava prirodni imunološki sistem tijela i omogućava mu da se bori sa tumorom.

Kad ljekari daju imunoterapijski lijek kao što je "dostarlimab", imunološki sistem može da vidi ćelije tumora i riješi ih se. Ono što je toliko fascinantno jeste da je novi lijek eliminisao rak, odnosno da je tumor naprosto nestao, navode istraživači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije