U Hrvatskoj prvi put izvedena operacija u kojoj je tumor uništen zaleđivanjem

1
Hina
U Hrvatskoj prvi put izvedena operacija u kojoj je tumor uništen zaleđivanjem
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazak događaj iz teksta)

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izveden je minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente - krioablacija (zaleđivanje) tumora - ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva, objavili su danas iz te bolnice.

Postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega, danas je izveo subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, dr. sc. Luka Novosel.

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do pet centimetara, koja je uzrokovala uništenje tumorskih stanica, objavili su iz Vinogradske.

Tim je zahvatom, istaknuli su, pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

"Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata", istaknuli su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Direktor bolnice Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica također su najavili da se, osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u toj bolnici planira i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije