Zdravlje / Obratite pažnju: Sedam simptoma tumora na mozgu koje morate znati

01. 10. 2019. u 17:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 47

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Kada je riječ o simptomima, ključni faktor je lokacija u mozgu na kojoj se tumor nalazi. Primjerice, ako se tumor locirao u blizini centra za vid, vjerovatno ćete iskusiti probleme sa vidom.

Kada uzmemo u obzir da svaka stanica u mozgu može postati tumor i da sve informacije, iz svakog dijela vašeg tijela, putuju u njega i iz njega odlaze, jasno je da "popis potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačan", izjavio je dr. med. Theodore Schwartz, neurohirurg, za womenshealthmag.com.

Nespretnost

Ako se često zapetljavate s ključevima ili se borite s ravnotežom, možda nije riječ samo o nespretnosti. Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanjem ili kontroliranjem izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osjeta u nekom od udova ili u dijelu lica također može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negdje u blizini ili na samom moždanom deblu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tomu je činjenica da se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

Promjene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično promijeniti nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve ste navikli vidjeti u filmovima u stvarnosti su prilično rijetki.

Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osjećaj zbunjenosti.

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već dulje vrijeme i ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, posebice ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, "dvostruka slika" i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. 

Glavobolje

Unatoč ljudskom porivu da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. "Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja", tumači dr. med. Schwarz, prenosi portal miss7zdrava.24sata.hr

Napadaji

Neovisno o vrsti tumora, napadaji su obično prvi znak da on postoji. "Tumor izaziva iritaciju moždanih stanica, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine tj izazvati neobičajne pokrete", tumači dr. med. Schwarz. Kao i tumori, napadaji dolaze u raznim oblicima. Možete iskusiti bilo što, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA