! / Milanović o kontroverznoj odluci: Nisam imao dvojbi oko odlikovanja jedinica HVO-a

03. 08. 2020. u 09:51:00 Fena

Shares: 0

"Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao sam četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju. Njihovi pripadnici nedvojbeno imaju zasluge za uspješno provođenje operacije Oluja jer su te brigade bile sastavni dio naše vojske u tom razdoblju, dakle u pripremi i provođenju Oluje, bili su pod zapovjedništvom generala HV-a. Ako su gardijske brigade HV-a i HVO-a bile skupa u Domovinskom ratu i podnosile skupa žrtvu onda im i priznanje za to mora biti jednako", kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

On u intervjuu podsjeća da se sudjelovanje tih vojnih i policijskih postrojbi u Oluji temelji na Splitskom sporazumu iz 1995. godine, a kojim je dogovoreno zajedničko i koordinirano djelovanje hrvatskih i bh. vojnih snaga.

"Čuo sam da je i ranije bilo inicijativa da se odlikuje gardijske brigade HVO-a, zašto to nije učinjeno ne znam, ali 25. godišnjica Oluje prilika je da se ispravi propust. Branili su i oslobađali hrvatsku državu i kao predsjednik Hrvatske nisam imao dvojbi oko dodjele odlikovanja", poručio je Milanović. 

Odgovorio je i na pitanje o svom premijerskom odnosu prema isporuci dokumentacije kojom se pokušalo optužiti neke hrvatske branitelje.

"Kao tada i danas držim kako političke optužnice nisu prihvatljive, a kada dolaze 20 ili 25 godina nakon rata takve optužnice mogu samo destabilizirati pojedine države", ustvrdio je predsjednik RH.

Govoreći o svom odnosu prema hrvatskom pitanju u BiH i mogućnosti da to bude pitanje oko kojeg će predsjednik i Vlada RH imati možda i najviši stepen saglasnosti, Milanović je poručio da će uvijek biti tu da pomogne kad su u pitanju Hrvati u BiH.

"Kao predsjednik države mogu ukazivati na probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće, sve poštujući neovisnost BiH i njezine institucije, ali i vodeći računa da su Hrvati konstitutivni narod u toj državi", istaknuo je predsjednik RH, dodajući kako Vlada RH tu može učiniti više.  

Odgovarajući na pitanje kako od BiH napraviti funkcionalnu državu, a istodobno očuvati konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda, Milanović je kazao da njegov rad, govor i stavovi jasno pokazuju da je zagovornik cjelovite BiH, jer je ona, koliko može biti, jamac stabilnosti. Ona nije, dodaje, savršeno ustrojena, ali to je realnost u kojoj žive tri naroda.

"Država BiH može, u startu, biti funkcionalna samo ako su sva tri naroda u jednakoj poziciji da odlučuju o svojim političkim predstavnicima. Zato sam govorio i o problemu legitimiteta izbora hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH, taj problem i dalje stoji i dobronamjerno ga spominjem jer bi bilo normalno, a i ustavno, da Hrvati biraju svoje predstavnike jednako kao što u Hrvatskoj Srbi ili Talijani biraju svoje. Narod koji je jednakopravan, a Hrvati u BiH to jesu, štoviše konstitutivan su narod, mora imati u vlasti predstavnike koje sam izabere, jer će u suprotnom gubiti vjeru u svoju državu, BiH", poručuje on.

On navodi kako funkcionalnost BiH mora sama prepoznati i ostvariti kao svoj cilj, zbog ljudi koji u njoj žive, a Hrvatska je tu, kako navodi, da pomogne koliko može.

"Za razliku od većine drugih članica EU, Hrvatska najbolje poznaje situaciju u BiH i moramo joj pomoći da dobije nadu i perspektivu što će biti sutra. U EU, rekao bih, postoji nezainteresiranost za BiH, danas pogotovo kada se Unija nosi s novim i nikad viđenim problemima, pa je na Hrvatskoj da zainteresiramo EU i potaknemo da se BiH što prije otvori europski put", kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik RH Zoran Milanović. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA