HNS pozdravio odlikovanje Jelića i ostalih: Državnički potez predsjednika Milanovića

Radiosarajevo.ba
HNS pozdravio odlikovanje Jelića i ostalih: Državnički potez predsjednika Milanovića
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine nazvao je državničkim potezom odluku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a za sudjelovanje u oslobodilačkim operacijama Hrvatske.

"Najava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Ministarstva unutarnjih poslova Herceg Bosne istinski je državnički potez kojim se prepoznaje uloga HVO-a kao legitimne vojne snage hrvatskog naroda koja je obranila Bosnu i Hercegovinu, ali i dala svoj nemjerljiv doprinos slobodi hrvatskog naroda", navodi se u saopćenju HNS-a BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke iz te zemlje.

Dodaje se kako se na taj način odaje počast zajedništvu u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske.

Iz HNS-a BiH su naveli kako Hrvati iz BiH iznimno poštuju odluku o odlikovanjima jer se time "legitimne hrvatske vojne snage službeno stavlja tamo gdje i pripadaju svih 25 godina nakon Domovinskog rata, u ponosni i veličanstveni vrh Domovinskog rata".

Iz ove grupacije stranaka odbacili su pokušaje kriminaliziranja HVO-a, navodeći kako je ova vojna sila Hrvata u BiH "prva krenula u odbranu obiju domovina hrvatskog naroda".

Podsjetili su kako je Splitskom deklaracijom koju su potpisali tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija izetbegović 22. jula 1995. omogućena i deblokada Bihaća i zajedničko djelovanje postrojbi HV-a, HVO-a i Armije BiH.

"Oni koji i danas osporavaju ulogu HVO-a zaboravljaju da bi bez ove zajedničke akcije, prostor bihaćke regije pogodila tragična sudbina Srebrenice. Tom akcijom napravljene su ključne pretpostavke za okončanje srpske agresije i kasnije potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Daytonu", istaknuli su u HNS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije