SDA o potezu Milanovića: Trebao je učiniti sve da Jelić bude isporučen BiH

Radiosarajevo.ba
SDA o potezu Milanovića: Trebao je učiniti sve da Jelić bude isporučen BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

Uručivanje priznanja i odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske, koji je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, smatraju u Stranci demokratske akcije (SDA).

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vrlo dobro zna da je Tužilaštvo BiH još 2015. godine optužilo Zlatana Miju Jelića za teške ratne zločine koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude poznatoj "šestorci".

Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebljavajući dvojno džavljanstvo pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlaštenja kako bi Jelić bio isporučen bh.pravosuđu.

Umjesto toga, Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem sa istinom i za obnovom povjerenja.

Ovakav postupak hrvatskog predsjednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske", navodi se u saopćenju SDA.

Podsjetimo, danas je objavljeno da će na 25. godišnjicu operacije Oluja, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju tzv. Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske.

Među njima je i zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatan Mijo Jelić.

Ono što su i Milanović i hrvatski mediji „zaboravili“ jeste da je Jelić bjegunac od zakona Bosne i Hercegovine, te da je osumnjičen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru!

Već godinama se krije upravo u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije