Milanović o Dodikovim izjavama: Ova predstava oko secesije je nemoguća. Beograd je protiv toga

6
Radiosarajevo.ba
Milanović o Dodikovim izjavama: Ova predstava oko secesije je nemoguća. Beograd je protiv toga
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje uz gradonačelnika Darija Zurovca i predsjednika Gradskog vijeća Mateja Vrdoljaka.

Nakon sjednice, predsjednik Hrvatske obratio se okupljenim građanima i predstavnicima medija, a komentirao je i Rezoluciju o Srebrenici.

"Tamo se dogodio strašan zločin koji je sud nazvao genocidom. Ništa ne može promijeniti činjenicu da je tamo grupa manijakalnih ubica smaknula hiljade ljudi, to će ostati tako. Mislim da je vrijeme da se to zatvori i da se u BiH počne normalno živjeti. Ova predstava oko secesije je nemoguća", kazao je Milanović o usvajanju Rezolucije u UN-u.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

"To nije ni teoretska mogućnost. Rs se ne može odcijepiti od BiH, jer ne može, jer neće donijeti takvu odluku, jer je Beograd protiv toga itd. Dakle puno buke, nije ni za što, ali bez jakog razloga. Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je Hrvatska diplomacija u New Yorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica", zaključio je Milanović.

"Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti", dodao je.

Bećirović o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Najvažnija diplomatska pobjeda BiH u 21. vijeku

Bećirović o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Najvažnija diplomatska pobjeda BiH u 21. vijeku

Milanović, dakle, smatra da je način na koji je RH kosponzorirala rezoluciju u Srebrenici protuustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa, piše Večernji.

"Isto se odnosi na priznanja država. Ne znam tačno ko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga", dodao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije