'Žene u crnom' o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: 'Ovo je historijski događaj'

14
Anadolija
'Žene u crnom' o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: 'Ovo je historijski događaj'
Anadoilija / Žene u crnom obilježile 27. godišnjicu genocida u Srebrenici

Aktivistkinja Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom" iz Srbije smatra da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN) historijski događaj i pravda za žrtve.

"Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koja je trebala mnogo ranije da se usvoji, veliki je historijski događaj, pravda za žrtve i podsticaj za regionalnu saradnju i tranzicionu pravdu u suočavanju s prošlošću", kazala je Zajović.

Naglasila je da je srbijanski režim predvođen predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "glavni generator regionalne nestabilnosti".

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

"Nažalost srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, potvrdio je da bezumnom histerijom, manipulacijama i lažima, kontinuitet zločinačke politike iz 90-ih godina, i pokazao da je Srbija, odnosno srpski režim na čelu sa Vučićem glavni generator regionalne nestabilnosti", rekla je Zajović.

Generalna skupština UN-a u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, samo 19 ih je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije