Schmidt pozdravio usvajanje Rezolucije: Ovo nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili RS-a

21
Radiosarajevo.ba
Schmidt pozdravio usvajanje Rezolucije: Ovo nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili RS-a
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozdravlja Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda s ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Odluka o donošenju Rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice, napomenuo je.

"Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili RS. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran", rekao je visoki predstavnik Schmidt.

EURO 2024 | Srbija minimalno poražena od Engleske, presudio joj gol Bellinghama

EURO 2024 | Srbija minimalno poražena od Engleske, presudio joj gol Bellinghama

Visoki predstavnik poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice.

Podsjetimo, u Rezoluciji koja je jučer, 23. maja, usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 11. juli je označen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid koji je 1995. počinjen u Srebrenici., te, između ostalog, osuđeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije