Milanović na naslovnicama svjetskih medija: Kod jedne izjave je baš pretjerao

15
Radiosarajevo.ba
Milanović na naslovnicama svjetskih medija: Kod jedne izjave je baš pretjerao
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome kako bi on povukao vojsku s istoka Europe ako dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini i kako je Ukrajina jedna od "najkorumpiranijih" zemalja digle su prašinu u svijetu.

Ugledni politički magazin Politico piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra, "hrvatske operacije konfuzija".

Hrvatski predsjednik je došao na naslovnici u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Europe ako bi došlo do sukoba u Ukrajini”, piše Politico.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

U listu podsjećaju da je Milanoviću kontrirao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pojašnjenjem da su hrvatske snage ranije ove sedmice već vratile iz Poljske s jedne od svojih rutinskih rotacija.

Grlić-Radman je naglasio da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom Vlade Hrvatske.

On je novinaru njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga rekao da "predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već za sebe. Mi smo i ostat ćemo vjerni član NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima".

Kontingent u Poljsku ove se godine nije niti trebao vraćati, piše Politico, tako da Hrvatska s istoka Europe više nema niti što povući.

"Milanović ima oštar odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića te se više puta sukobljavao s njezinim članovima. Milanovićevi komentari također su izazvali pomutnju jer iako je on vrhovni zapovjednik oružanih snaga, slanje i povlačenje vojske u NATO misije u potpunosti je pod nadležnošću Ministarstva obrane koje donosi odluke na temelju odobrenje Hrvatskog sabora", piše magazin.

U utorak navečer, od EU diplomata moglo se saznati da je Europska unija zabrinuta zbog "signala iz Zagreba" uključujući i otvoreni poziv Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, potkopava se kredibilitet Hrvatske kao pouzdanog EU i NATO partnera”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije